Burun Akıntısı ve Baş Ağrısının 10 Nedeni

Burun akıntısı ve baş ağrısı neden olur? Burun akıntısı ve baş ağrısının geçmesi için ne yapmak gerekir? İşte, soğuk havalarda yaygın olarak görülen burun akıntısı ve baş ağrısının 10 nedeni:
Burun Akıntısı ve Baş Ağrısının 10 Nedeni
17 Mart 2023, 12:46

Burun akıntısı ve baş ağrısı, hemen herkeste görülebilen yaygın semptomlardır. Farklı hastalıklardan kaynaklanabilirler. Ancak bu iki semptomun birlikte görülmesinin bazı nedenleri mevcuttur. Özellikle mukus sinüslerindeki basınç, hem burun akıntısını, hem de baş ağrısını tetikleyebilir. İşte, birlikte görülen burun akıntısı ve baş ağrısının en yaygın nedenleri:

  1. Soğuk algınlığı ve grip

Burun akıntısı, grip ve soğuk algınlığının ortak belirtisidir. Bu hastalıklar, virüsten kaynaklanır. Soğuk algınlığı durumunda burun pasajlarında sıvı birikir ve şişer. Bu şişlikler, baş ağrısını tetikler. Soğuk algınlığında görülen diğer belirtiler ise; Ateş, titreme, kas ağrıları, boğaz ağrısı, kusma, mide bulantısı ve iştah kaybıdır. Soğuk algınlığı semptomlarının iyileşmesi için, doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalı, sıcak bitki çayları içilmeli ve mümkünse soğuktan kaçınılmalıdır. 

sinüzit

  1. Sinüzit

Sinüzit, burun etrafındaki sinüslerin iltihaplanmasıyla görülen bir hastalıktır. Sinüzit, genelde soğuk havalarda görülür ve 10 günden kısa sürede kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı durumlarda bu süre uzayabilir. Sinüzit, burun akıntısı, baş ağrısı ve yüzde zonklamaya neden olur. Ayrıca ateş, nefes almada zorluk, burunda sarı veya yeşil mukus, alında basınç, kulak ağrısı ve basınç gibi semptomlar da görülebilir.

  1. Alerjiler

Alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin alerjenlere verdiği aşırı tepkiden kaynaklanır. Toz, hayvan tüyü ve polenler, en yaygın alerjenlerdir. Alerjiler hapşırma, burun akıntısı ve baş ağrılarıyla ilişkilidir. 

kulak enfeksiyonu

  1. Kulak enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonlarına, virüs veya bakteriler neden olabilir. Bu bakteriler, kulak kanalında sıvı birikmesine neden olur. Kulaktan gelen sıvı boğaza akabilir ve burun enfeksiyonuna yol açarak burun akıntısını tetikler. Kulakta oluşan basınç ise, baş ağrılarına neden olur. Kulak enfeksiyonunun diğer belirtileri; Kulaktan sıvı gelmesi, uyku problemi, duyma yeteneğini kaybetmek ve denge kaybıdır.

  1. Solunum sinsityal virüsü

RSV olarak adlandırılan bu virüs, burun, boğaz ve akciğerlerde enfeksiyona neden olur. Burun akıntısı ve baş ağrısıyla kendini gösteren bu virüsün diğer semptomları; Ateş, öksürük, nefes darlığı, hırıltı, horlama ve iştah kaybıdır.

astım

  1. Mesleki astım

İş yerinde tahriş edici maddelerin solunması sonucu oluşan astıma, mesleki astım denir. Genelde toz, gaz, sigara, koku ve kimyasal dumanlardan kaynaklanır. Mesleki astım nedeniyle burun akıntısı ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, havadaki maddelerin burnunuzun, boğazınızın ve ciğerlerinizin iç yüzeyini tahriş etmesi veya alevlendirmesidir. Ek olarak göğüste sıkışma, nefes darlığı, hırıltı ve öksürme semptomları görülür.

  1. Burun polipleri

Nazal polipler, sinüslerin astarında oluşan büyümelerdir. Bazı nazal polipler hiç semptom göstermezler. Daha büyük veya çok sayıda nazal polip olması, burnunuzda ve sinüslerinizde tıkanıklıklara neden olabilir. Burun polipleri, burundan nefes almada zorluk, göz çevresinde basınç, koku alma duyusunun azalması gibi semptomlarla görülebilir.

migren

  1. Migren

Migren, ayda birkaç kez olabilen şiddetli baş ağrılarıdır. Yüksek ses, parlak ışık, stres, uykusuzluk ve güçlü kokular, migreni tetikleyebilir. Migren durumunda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, şiddetli baş ağrısı, zonklayan ağrı, görüş değişiklikleri, ışığa duyarlılık, mide bulantısı ve kusma görülebilir.

  1. Gebelik

Hamile olan kişiler, burun akıntısı ve baş ağrısı yaşayabilir. Bunun sebebi değişen hormonların geniz yollarının şişmesine neden olmasıdır. Hamilelik sırasında mide bulantısı ve kusmanız varsa baş ağrıları kötüleşebilir. Bu, dehidrasyona ve yetersiz beslenmeye yol açarak baş ağrısı ağrısını tetikleyebilir.

baş ağrısı

  1. Beyin sıvısı sızıntısı

Beyni veya omuriliği kaplayan yumuşak dokuda yırtık veya delik varsa sızıntı yapabilir. Kafaya beyin sıvısı sızıntısı burun akıntısına ve baş ağrısına neden olabilir. Beyin sıvısı sızıntısı sebepsiz yere gerçekleşebilir. Düşme, yaralanma veya baş veya boyuna darbe neden olabilir. Beyin sıvısı sızıntısında, uzanırken azalan baş ağrısı, kronik burun akıntısı, kulaktan sıvı, ağızda metalik bir tat, denge kaybı, kulak çınlaması, boyun sertliği ve mide bulantısı gibi semptomlar görülebilir.

Burun akıntınız ve baş ağrınız iki hafta içinde geçmezse, bu belirtilere neyin neden olabileceğini öğrenmek için doktorunuza görünün.

Şunlara da göz atın;

  1. Geniz akıntısı neden olur?
  2. Baş ağrılarına iyi gelen bitki çayları
  3. Diyabet hangi hastalıklara yol açar?
  4. Sinüzit ağrısı neden olur?
  5. Neden baş ağrısıyla uyanıyoruz?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo