Bonfile, dananın sırt bölgesinden elde edilen bir et çeşididir. Hayvanın en az hareket eden bölümü bonfile olduğu için, oldukça yumuşaktır. Genellikle ızgara olarak pişirilen bonfile, başta ABD ve Avrupa ülkelerinde sık sık tüketilir. Ülkemizde 1 cm olacak şekilde kesilir. Özellikle Fransız mutfağında sosla birlikte tüketilir.
Bonfile, ızgarada, tavada ve fırında pişirilebilen bir et çeşididir. Ancak en lezzetli versiyonu ızgarada yapılan bonfiledir. Lezzetini artırmak için, pişirmeden önce farklı soslarla marine edilir ve buzdolabında dinlendirilir. Bonfileyi pişirirken dikkat etmeniz gerekenler;
Şef Çiğdem Seferoğlu'nun tarifi olan hellimli bonfile, hellim peyniri, bonfile ve domates ile hazırlanır. Ortalama 1 saat içinde hazırlanan bu tarifte, ızgarada pişirme yöntemi kullanılır. Tarif ölçüleri 2 kişiliktir.
Teriyaki sos ve soya sosuyla hazırlanan dana bonfile, mühürlenerek pişirilir. Ispanak, biberiye, karabiber ve zeytinyağı ile aroma katılır. 25 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edilir. İsteğe göre susam sosu da kullanılabilir.
Evde kendi hamburgerini hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Hamburger ekmeği, bonfile eti, kabak turşusu ve crispy sebzelerle hazırlanan burger, öğle ve akşam öğünlerinde tüketilir. Dolmalık biber, havuç ve kapya bibere ek olarak sevdiğiniz sebzeleri de hamburgere ekleyebilirsiniz.
Patlıcan, bonfile, arpacık soğan ve domates ile hazırlanan bu yemek, önce tavada, ardından fırında pişirilir. Bonfile eti tavada mühürlendikten sonra fırın tepsisine dizilir. Üzerine domates püresi eklenerek 180 dereceli fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirilir. Pişirme esnasında bonfile ters yüz edilmelidir.
İngiliz mutfağına ait bir yemek olan rozbif, sığır etinin kavrulmuş hali olarak da bilinir. Dana bonfile, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile hazırlanır. Kekik ve biberiye ile tütsülenen rozbif, genelde ana yemek olarak sunulur. Artan parçalar ince ince dilimlenerek sandviç yapımında da kullanılabilir.
İzmir mutfağının vazgeçilmezi olan çöp şiş, bonfile, kuyruk yağı ve baharatlarla hazırlanır. Bonfileler kuşbaşı gibi küçük parçalara dilimlenir. Etleri şişe dizerken aralara kuyruk yağı ekleyin. Hazırlanan çöp şişleri ızgara veya döküm tavada pişirebilir ve lavaş eşliğinde sunabilirsiniz.
Rokfor peyniri, krema, sarımsak, zerdeçal, hardal ve köri ile hazırlanan cafe de paris sosu, özellikle bonfile etine çok yakışan bir sos çeşididir. Sosu bir tavada hazırlarken, başka bir tavada bonfileyi arkalı önlü pişirin. Kaç dakika pişireceğinizi, eti nasıl sevdiğinize göre ayarlayabilirsiniz. Etleri tabağa aldıktan sonra üzerine sos gezdirebilirsiniz.
Tagliatelle, İtalyan mutfağına özgü kalın bir makarna çeşididir. Tarifi hazırlamak için, ilk olarak bonfileyi marine sosunun içine alın ve 2 saat buzdolabında bekletin. Ardından dinlenen etleri tavada pişirin. Bu esnada makarnayı tencerede pişirin. Servis tabağına ilk olarak makarnayı ekleyin ve üzerine bonfileleri yerleştirin. Kurutulmuş domates ile zenginleştirerek servis edin.
Bonfile etinin jülyen doğranmasıyla hazırlanan bu salata, havuç, susam, soya sosu, yer fıstığı, dereotu ve burgu peyniri ile hazırlanır. Salatanın yapımında ballı sarımsaklı hardal sosu kullanılır. Ana yemeklerin yanında sunulabilir.
Krema, dijon hardalı ve nar ile hazırlanan bonfile, ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Pilav veya yeşil salata eşliğinde sunulabilir. Bonfileyi pişirmek için, yapışmaz tava kullanılır.
Şunlara da göz atın;