Biberiye, kokulu, yaprak dökmeyen, beyaz, mor, mavi veya pembe çiçekli bir bitkidir. İğne yaprakları olan bu bitki, Akdeniz bölgesi ile özdeşleşmiştir. Bitkinin genç sürgünleri baharat olarak kullanılır. Dolma, kızartma ve çay gibi farklı alanlarda kullanılabilir. Keskin bir kokusu olduğu için, hemen fark edilebilir. Baharat olarak kullanılacaksa, mutlaka kurutulması gerekir.
Biberiye Güneşte Nasıl Kurutulur?
- Öncelikle biberiye yapraklarını, dallarından ayırın.
- Ayrılan yapraklar suda durulayın ve kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
- Balkonun doğrudan güneş ışığı almayan bir bölümüne temiz örtü serin.
- Biberiye yapraklarını birbirine çok temas etmeyecek şekilde örtünün üzerine yayın.
- Biberiye, hava sıcaklığının 20-25 derece olduğu yerlerde, ortalama 14-21 gün içinde kurur.
- Ara sıra biberiyeleri karıştırarak her tarafının eşit şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.
- Dilerseniz, balkon yerine odanın içinde de kurutma işlemi yapabilirsiniz. Ancak odanın sık sık havalandırıldığından emin olmanız gerekir.
Biberiye Askıda Nasıl Kurutulur?
- Eğer yaprakları değil tüm bitkiyi kurutmak istiyorsanız, demetler haline getirin ve uçlarını bağlayın.
- Balkon veya bahçenin gölgeli bir yerine ip asın.
- Biberiye demetlerini bu ipe aşağı bakacak şekilde tutturun.
- Biberiye demetleri 2-3 hafta içinde kuruyacaktır.
Biberiye Fırında Nasıl Kurutulur?
- Biberiyelerin yapraklarını ayırın ve fırın tepsisine serin.
- 60 dereceli fırında yaklaşık 2-3 saat kurutun.
- Ara sıra tepsiyi karıştırarak yaprakların eşit miktarda kurumasını sağlayın.
- Biberiyenin yanmasını önlemek için, kontrollü bir şekilde pişirin.
Biberiyeleri kuruttuktan sonra cam bir kavanoza aktarın ve kapağını kapatın. Serin ve kuru bir yerde 6-12 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Kuruttuğunuz biberiyeleri yemeklerin içerisinde baharat olarak kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Dut nasıl kurutulur?
- Fesleğen kurutma yöntemleri
- Zeytin yaprağı nasıl kurutulur?
- Ihlamur nasıl kurutulur?
- Üzüm nasıl kurutulur?