Berbere, Etiyopya ve Eritre mutfağı kökenli bir baharat karışımıdır. Etiyopya'nın ulusal yemeği olan doro wat (tavuk yahnisi) gibi birçok farklı yemekte kullanılır. Dünya mutfağında kullanılan bu baharat, farklı karışımlarla eşleştirilebilir. Berbere, Amharca'da 'biber' ve 'acı' anlamına gelir. Hiçbir berbere baharatı birbirine benzemez.
Çok yönlü bir karışım olan berbere baharatı, et, sebze ve baklagillerin içinde kullanılır. Özellikle güveç ve yahni yemeklerinde sıklıkla tercih edilir. Kurutulmuş baharatların karışımından oluşur. Narenciye notaları, protein, meyve gibi birbirinden farklı tariflerde kullanılır. Berbere baharatına bal likörü ve yağ eklendiğinde, sofrada çeşni olarak da servis edilir. Bu çeşniye, awaze adı verilir ve macun kıvamındadır. Berbere evde de yapılabilen baharatlardan biridir.
Berbere baharatının birbirinden farklı kombinasyonları vardır. Ancak temel malzemeler; Kırmızı biber, zencefil ve çemen otudur. Ek olarak kişniş, kakule, kimyon, yenibahar, karanfil, tarçın, karabiber eklenir. Ayrıca korarima, ajwain gibi az bilinen yerel baharatların eklendiği versiyonları da mevcuttur.
Berbere baharatı, acı biber karışımıdır. Tatlı ve narenciye ile yumuşatılan berbere, karmaşık bir tada ve kokuya sahiptir. Evrensel bir tat profili yoktur. Yemeklere sıcak, baharatlı ve tatlı bir aroma katar.
Berbere baharatı, ülkemizde pek rastlanan bir baharat değildir. Bu yüzden güvenilir online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;