Günümüzde popülaritesi yüksek olan pankekin tarihçesi sandığımızdan daha eskilere dayanıyor. Özellikle son birkaç yıldır genellikle kahvaltılardan eksik etmediğimiz pankekin kelime anlamı tava keki olarak tanımlanıyor. Pankekin ilk tariflerine yazılı olarak 1400’lerde Eski Yunanda rastlanıyor.
''Pankek nasıl keşfedildi?'' sorusuna gelecek olursak araştırmalar sonucunda varılan kanıya göre pankek yapımı taş devrine kadar uzanıyor. Pankeki ilk yapanlar muhtemel ki buğdayı ilk evcilleştirenler. Buğday tarımı sonrası öğütülerek un haline getirilen buğday süt ve yumurta ile birleştirilerek sıcak kaya üzerinde yayvan şekilde pişirildiği düşünülüyor. Pankekin kaya üzerinde başlayan yolculuğu ateşin ve tavaların bulunmasıyla ocağa taşınıyor.
Pankek her millet tarafından yapılmaktadır ve tarih boyunca her türlü un ile yapılmıştır. Eski Yunan ve Roma da bal ile tatlandırılarak tüketilirken, Rönesans döneminde gül suyu, şeri, baharatlar ve elma ile tatlandırılarak yeniliyordu. Günümüzde en yoğun Amerika da tüketilen pankek sade şekilde un, tereyağı, süt, yumurta ve kabartma tozu ile yapılıyor. Tatlandırma olarak da akçaağaç şurubu tercih ediliyor. Kısacası pankek için tek bir menşei ülke ya da topluluk sunmak zor. Krep ya da pankek şeklinde eski toplulukların yüz yıllardır yaptığı ve severek tükettiği bir yiyecek.
Pankek son zamanlarda popülaritesini daha da artırarak bebek gıdaları listesine girdi. Ek gıdaya başlayan bebekler için vazgeçilmez bir seçenek oldu. Pankek sadece ‘tava keki’ olmaktan çıkarak bir metot haline geldi. Bu şekilde olması sonsuz seçeneği de beraberinde getiriyor. Bebeklere yapılırken dikkat edilmesi gereken en büyük püf nokta içerine seçilen gıdaların organik ve sağlıklı olması. Yaş grubu ve alerjen ayrımı iyi yapıldığı takdirde hem doyurucu hem de sağlıklı bir alternatif. Bebek pankeklerine en çok yakışan gıda muz, verdiği kıvam ve tatlılık sayesinde hem alerjisi olan bebekler için yumurta alternatifi hem de kıvam artırma sayesinde fazla un kullanımının önüne geçiyor. Pankek dendiğinde sadece tatlı pankekler akla gelmemeli. Pankek sebzeler ile birlikte tuzlu da yapılabilir.
Bebekler İçin 3 Pratik Pankek Tarifi
1 Kişilik 5 dakika hazırlama 5 dakika pişirme
Malzemeler;
Yapılışı: Maydanozlar ince ince kıyılır. Zeytinyağı dışında kalan bütün malzeme bir araya getirilir, karıştırılır. Tava hafifçe yağlanır ve pankekler istenilen büyüklükte önlü arkalı pişirilir. Afiyet olsun.
2 Kişilik 5 dakika hazırlama 10 dakika pişirme
Malzemeler;
Yapılışı: Zeytinyağı dışındaki malzemeler blendera koyularak çekilir. Kıvamına bakarak biraz daha yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı tavaya alınır ve yapışmaz tavada küçük boyutlarda pankek pişirilir. Afiyet olsun.
1 Kişilik 5 dakika hazırlama 5 dakika pişirme
Malzemeler;
Yapılışı: Bütün malzemeler homojen şekilde karıştırılır. İçine eklenecek kırmızı meyve de hafifçe ezilir. Yapışmayan tava da arzu edilen büyüklüklerde pişirilir. Afiyet olsun.
Tarifler: Başak ÖNGEL
Şunlara da göz atın;