Palamut, levrek, tekir, kırlangıç ve lüfer… Soğuk ve derin suların en güzel balıkları. Balıkçıların ve damak tadına düşkün olanların mevsimini dört gözle beklediği bu balıklar, keyifle yemek yenen sofraların da gözdesi. Mevsimin bu en güzel balıklarını zamanında yemeye özen gösterin. Balıkları hazırlarken ihtiyaç duyacağınız taze balık seçmenin püf noktaları ve birbirinden farklı balık temizleme yolları yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Geceleri veya sabahın ilk saatlerinde, deniz kıyısı ve koylar lüks lambaların pırıl pırıl ışıklarıyla donanır, sandallardaki mangallardan yükselen duman, gecenin soğuğunda kaybolur gider. Böyle sahneler denizin kirlenmesiyle birlikte ne yazık ki daha az yaşanır oldu. Bizlere küsen denizin, böylesi güzel anları yaşatmak için sunduğu fırsatlar da oldukça azaldı. Bunu tersine döndürmek yine bizim elimizde. Temiz bir deniz ve mis gibi kokan balık yemekleri için.
Sultan Abdülaziz’ in mevsiminde hemen her gece lüfer avlamak için Boğaziçi‘ne sandalla açılması balık sevdasının önünde hiçbir engelin olmadığını ne de güzel gösteriyor. Levreğin zor avlanmasına rağmen saatlerce sandalların içinde hapsolunması, palamut, tekir ve kırlangıç sevdalılarının bir kimyager edasıyla balığı pişirmeleri... Hepsi aynı tutkunun bir sonucu… Unutmayın bunları çok daha uzun yıllar yaşamak için denize hak ettiği ilgiyi göstermeliyiz. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen balık ve deniz ürünleri kültürü halen belirli bir çevrede yaşıyor. Osmanlı mutfağında da pek rağbet edilmeyen bu kültür, Rum ve Ermenilerin yaşamlarının ta kendisiydi. Günümüzde var olan bu ilgisizlik ise birazda insanların fiyatları el yakan balık çeşitlerini kolayca satın alamamalarından kaynaklanıyor.
Kirlenen denizler, nehir ve göllerin yanı sıra bilinçsiz yapılan balık avcılığı, balıkların sağlıksız ve bilinçsiz koşullarda bekletilmesi, tüketiciye zamanında ulaşamaması gibi faktörler de bunda önemli bir rol oynuyor. Bütün bunlara karşın yine de nimetlerini esirgemiyor deniz bizden. Her türlü olumsuz koşula rağmen yazın Karadeniz’de beslenen balıklar sürüler halinde Marmara’ya göç ediyor. Burada bir müddet kalacak olan bu sürüler, sular serinledikçe daha ılık denizlere açılacaklar. İşte tam da bu aylarda nefis balıklarla donatacağız sofralarımızı. En çok da lüfer ve palamutla.
Balıkçılar lüfer avının verdiği heyecanın bir başka olduğunu söyler. Kandırılması zor bir balıktır lüfer, her yeme kanmaz. Mevsimi çok kısa olduğundan lezzetlisini tatmak için zamanını geçirmemek gerekiyor. Palamut ise neredeyse büyüyüp toriğe dönüşeceğinden elinizi çabuk tutmanızda yarar var. Levrek için balıkların kralı derler. Biraz vahşicedir, hareketlidir ama mükemmel lezzeti akla gelince avlanmasının bütün zorluğu unutulur. Kırlangıç ve tekir de Ege ve Marmara‘da yetişen balıklar.
Ülkemizde yetişen en lezzetli balıklardandır. Yavru halinden itibaren boylarına göre farklı isimler alır: 10 santime kadar defne, 15 santime kadar çinekop, 20 santime kadar kaba çinekop, 25 santime kadar sarıkanat, 30 santime kadar lüfer, 30 santimden büyükse kofana. Eylül ayının ikinci haftasından ocak sonuna kadar en lezzetli zamanıdır. Her türlü yemeği yapılır, özellikle ızgarası çok lezzetlidir.
Bakınız; Lüfer nasıl pişirilir?
Bütün denizlerde yaşar. Boyları 25-70 cm arasında değişir. İrilerine torik adı verilir. Çingene palamudu çok lezzetlidir. İstanbul Boğazı’nda ekim, kasım ve aralıkta avlanır. Izgara, fırın pilaki, kağıt kebabı, dolma, köfte, lakerda ve fümesi yapılır.
Bakınız; Palamut nasıl pişirilir?
Şekil ve renginden dolayı denizlerin en görkemli balıklarından biridir. Ege, Akdeniz ve Marmara denizlerinde yaygın, Karadeniz’de ise nadiren bulunur. Küçüklerine ’derviş balığı’ da denir. Eti çok lezzetli ve besleyicidir.
Bakınız; Kırlangıç balığı nedir?
Beyaz etli, boyu 1 metreyi, ağırlığı 15 kilogramı bulan iri bir balıktır. Üzeri pullu, koyu kurşuni renktedir. Uzun levrek ise tatlı sularda bulunan ve levreğe benzeyen balık türüdür. Kıyılarda, özellikle ırmak ağızlarında, derin yerlerde bulunur. Ufak balıklar, küçük ıstakoz, yengeç ve kurtlarla beslenir. Kuvvetli ve çevik bir balık olduğu için avlanması zordur. Karadeniz’in Türkiye sahillerinde, Marmara ve Akdeniz’de bulunur. Eti yağsız ve lezzetlidir. Izgara, kızartma, pilaki, buğulama ve haşlaması yapılır.
Bakınız; Levrek nasıl pişirilir?
Sıcak ve ılıman denizlerin sahil bölgelerinde ve dipte büyük sürüler halinde yaşarlar. Küçük boydaki tekirlere mıcır, büyüklerine ise çuka adı verilir. Barbunyaya çok benzer. Ancak birçok balıkçı ve damak zevki sahibi tekirin etini barbunyadan üstün tutar. Özellikle tavası çok nefis olur.
Bakınız; Tekir balığı tarifleri
EN ÇOK TERCİH EDİLEN BALIK YEMEKLERİ
TERBİYELİ PALAMUT ÇORBASI TARİFİ
KREMALI LEVREK BUĞULAMA TARİFİ
Yemeklerinize lezzet vermek için balığın yanına yakışan soslara göz atabilirsiniz. Daha fazlası için, balık yemekleri sayfamızdan en lezzetli tariflere ulaşabilirsiniz.