Ayva, Asya ve Akdeniz'in çeşitli bölgelerine özgü eski bir meyvedir. Yetiştiriciliği, sevgi ve doğurganlığın sembolü olarak hizmet ettiği antik Yunanistan ve Roma'ya kadar uzanabilir. Ayvalar elma ve armut gibi popüler meyvelerin yakın akrabalarıdır. Ayvayı beslenme düzenize mutlaka eklemelisiniz. Ayvanın sağlığa olan faydalarını sizler için sıraladık.
Ayvalar lif ve birkaç temel vitamin ve mineral içerir, bu da onları neredeyse her türlü beslenme düzeninde besleyici bir katkı maddesi haline getirir. 92 gram ayva, 52 kalori, 0 yağ, 0.3 protein, 14 gram karbonhidrat, 1.7 gram lif ve bunların dışında C, B1, B6, bakır, potasyum, magnezyum ve demir içerir. Ayvalar, herhangi bir özel bileşik açısından olağanüstü zengin olmasa da, çok az kalori için çok çeşitli besinler sunar.
Ayva ile ilgili faydaların çoğu, meyvenin zengin antioksidan kaynağına bağlanabilir. Antioksidanlar metabolik stresi azaltır, iltihabı azaltır ve hücrelerinizi kararsız moleküller olan serbest radikallerin zararlarına karşı korur.
Erken gebelikte en sık görülen semptomlardan bazıları mide bulantısı ve kusmadır. Bazı araştırmalar, ayvaların bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Ayvalar, çeşitli sindirim bozukluklarını tedavi etmek için geleneksel ve halk hekimliğinde uzun süredir kullanılmaktadır. Son araştırmalar, ayva özünün bağırsak dokusunu ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD) ile ilgili hasara karşı koruyabileceğini düşündürmektedir.
Erken araştırmalar, ayvalardaki bitki bileşiklerinin mide ülserlerini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bir test tüpü çalışmasında, ayva suyu mide ülserine neden olduğu bilinen bir bakteri olan H. pylori'nin büyümesini engelledi.
Birkaç çalışma, ayva şurubunun, genellikle reflü olarak hastalığın semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Asit reflüsü olan 80 çocukta yapılan 7 haftalık bir çalışma, günlük ayva şurubu takviyesinin, bu durumun semptomlarını hafifletmek için geleneksel olarak kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğunu buldu. Bu sonuçlara ulaşılmış olsa da bu konu üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Ayvalar, alerjik reaksiyonlardan sorumlu belirli bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskılayarak çeşitli alerji semptomlarını hafifletebilir. Bazı uzmanlar ayva ürünlerinin geleneksel alerji ilaçlarına güvenli bir alternatif olabileceğini öne sürse de daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Ayvalar bağışıklık sisteminizi destekleyebilir. Birkaç test tüpü çalışması, E. coli ve S. aureus gibi belirli zararlı bakterilerin aşırı büyümesini önlemeye yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı şekilde bir meyve, günlük lif tavsiyesinin %6-8'ini sağlar. Yeterli lif alımı, topluca bağırsak mikrobiyomu olarak bilinen, sindirim sisteminizde yaşayan sağlıklı bakterileri destekler. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunun korunması iltihabı azaltabilir ve sindirim sisteminizdeki zararlı bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı direnci artırabilir.