Avokado, anavatanı Orta Meksika olan, defnegiller familyasına ait bir bitkidir. Timsah armudu olarak da bilinen avokado, taze olarak tüketilir. Ayrıca salatalarda ve yemeklerde de kullanılır. Çok besleyici olduğu için, son yıllarda popülaritesi artmıştır. Evde yetiştirmeye de uygun olan bu meyve, genellikle yeşil renktedir. Eti ise beyaz veya krem sarıdır.
Dünyada avokado üretiminin en çok yapıldığı yer, Meksika'dır. Dominik Cumhuriyeti, Peru, Endonezya ve Kolombiya ise Meksika'yı takip eder. Dünyada avokado üretiminde, Türkiye 43. sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok Antalya ve Mersin illerinde yetişen bu bitki, sıcak ve tropikal iklimleri sever. Rize gibi donların az görüldüğü Doğu Karadeniz'de de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Avokado, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir. Avokado ağaçları, don olayları, düşük sıcaklıklar, ani sıcaklık dalgaları ve şiddetli rüzgardan çok çabuk etkilenen bir meyvedir. Ülkemizde avokado yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi'nin iklim koşullarında elverişli bir şekilde yapılır. Ancak yetiştirilecek alanın kuvvetli rüzgardan ve don olaylarından korunmuş olması gerekir. Bazı avokado çeşitleri -2 dereceye kadar dayanabilse de, çoğu çeşit için bu mümkün değildir. Ortalama 21-24 derece sıcaklık, avokado yetiştiriciliği için uygundur.
Avokado, toprak bakımından toleranslıdır. Hafiften, ağır killi topraklara kadar yetiştiriciliği yapılabilir. Avokadolar, minimum 1 m derinlikte, iyi drenaja sahip olan, yüksek verimli, kumlu-tınlı ve alüvyal topraklarda daha verimli yetişir. Toprağın pH'sı 6-6.5 arasında olmalıdır. Toprak nötr veya hafif asidik olabilir. Avokado yetiştiriciliğinde, azotlu gübre kullanılabilir. Ancak gübreleme işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalı, genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemelidir. Sulama işlemi ise, toprak kurumayacak şekilde düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
Avokado, genellikle ilkbahar mevsiminde ekilir. Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir. İlkbaharda ekilen avokadolar, Kasım ayında meyve vermeye başlar. Yaz aylarında tüketilen avokadoların birçoğu ise, ithaldir.
Türkiye'de yetiştirilen avokado çeşitleri;
Şunlara da göz atın;