Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşure hazırlıkları da yapılmaya başladı. Bolluğun ve bereketin simgesi olan aşure, koca koca tencerelerde hazırlanıp komşulara dağıtılan nefis bir tatlıdır. İçinde en az 12 çeşit malzeme bulunan aşure, 7 farklı kapıya dağıtılır. Bu özelliğiyle paylaşmayı da sembolize eder. Herkesin kendine has aşure tarifi olsa da, buğday, kuru fasulye, kayısı, üzüm ve nohut aşurenin olmazsa olmazları arasındadır. Büyük bir emek isteyen aşure, doğru bir şekilde yapılmadığında kıvamında bazı sorunlar yaşanabilir. Özellikle şeker miktarı, malzemelerin haşlanma süresi gibi etkiler aşurenin kıvamını doğrudan etkiler. Tam da bu yüzden kıvamı tutmayan aşurelerin ziyan olmasını önlemek için bilmeniz gereken mutfak tüyolarını sizlerle paylaşıyoruz.
Videolu anlatımıyla nefis aşure tarifine göz atın.
Aşure yapımında az su kullanmak, malzemeleri fazla pişirmek ve bakliyat oranının dengesiz olması aşurenin kıvamının katı olmasına yol açabilir. Aşurenin kıvamı koyulaştığında tekrar ocağa alın ve üzerine uygun miktarda su ekleyin. Eğer tat kaybı yaşanmasını önlemek istiyorsanız, bir miktar şeker de ilave edebilirsiniz. Hafifçe karıştırarak aşurenin kıvamı normale dönene kadar pişirin.
Aşurenin kıvamının sulu olması, malzeme ve su oranının dengesizliğinden kaynaklanır. Aşurenin kıvamı sulu olduğunda tekrar ocağa alın ve içerisine buğday veya pirinç ekleyerek karıştırın. Eğer buğday ya da pirinciniz yoksa, farklı bir kapta su ve nişastayı açın. Hazırladığınız nişastalı karışımı tencereye ilave edin. Aşurenin kıvamı yoğunlaşıncaya kadar pişirin.
Aşurenin rengi, içerisinde kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Özellikle fındık, ceviz gibi kuru yemişler, bakliyatlarla birlikte pişirildiğinde koyulaşmasına yol açar. Bu yüzden kuru yemişleri aşureyi süsleme aşamasında ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde kuru meyveleri de aşurenin pişmesine yakın ekleyerek berrak bir şekilde kalmasını sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;