Akdeniz diyeti ve vegan diyeti iki popüler beslenme planıdır. Her ikisi de birçok fayda açısından incelenmiştir. Akdeniz diyeti, Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerindeki insanların geleneksel beslenme kalıplarına dayanır. Bu diyette hem lezzetli, hem de besleyici yiyecekler tercih edilir. Vegan diyeti ise, bitki bazlı gıdaları tercih eder ve hayvansal gıda tüketimini kesin olarak sınırlar.
Hem Akdeniz diyeti, hem de vegan diyeti, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve baklagiller dahil olmak üzere çeşitli besin açısından yoğun bitki besinlerini içerir. Akdeniz diyeti ayrıca kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve deniz ürünleri de dahil olmak üzere hayvansal ürünlere ölçülü olarak izin verir. Kırmızı et ve pastırma veya jambon gibi işlenmiş et ürünleri hariç tutulmaz ancak tüketim çok nadir olmalıdır.
Vegan diyetleri tüm bu gıdaların yanı sıra bal, jelatin ve tereyağı gibi diğer hayvansal ürünleri de ortadan kaldırır. Bazı gıda boyaları ve aromaları da dahil olmak üzere hayvansal yağda pişirilen veya hayvanlardan elde edilen katkı maddeleri içeren gıdalardan da kaçınılır.
Akdeniz diyeti hangi yiyeceklere izin verildiği ve hangi yiyeceklerin izin verilmediği konusunda katı kurallar koymasa da genellikle işlenmiş gıdaların, rafine tahılların ve ilave şekerlerin sınırlandırılması önerilir.
Hem Akdeniz, hem de vegan diyet planları artan kilo kaybıyla ilişkilendirilmiştir. İki yeme biçimini karşılaştıran bazı araştırmalar vegan beslenmenin daha etkili olabileceğini öne sürüyor.
Akdeniz diyeti ve vegan diyeti; Kilo kaybı, kalp sağlığı, kan şekeri kontrolü gibi durumlarda, sağlık açısından son derece faydalıdır. Bu yüzden hangi diyeti seçeceğinize kişisel zevklerinizi ve hedeflerinizi ön planda tutarak karar vermeniz gerekir.
Akdeniz diyeti, kalp sağlığına faydalı yağlar, lif açısından zengin meyve ve sebzeler ve tam tahıllar gibi çeşitli besin açısından yoğun içeriklerin tadını çıkarmayı teşvik eder. Ancak etik kaygılar sebebiyle hayvansal gıda tüketmek istemeyenler, vegan diyetini daha uygun olarak görebilir.
Vegan diyeti, Akdeniz diyetine göre daha kısıtlayıcıdır. Bu yüzden takip etmesi ve devam ettirmesi zorlayıcı olabilir. Ayrıca hayvansal gıdalar tüketilmediği için, uygun bir beslenme planı yapılmazsa B12 vitamini, demir ve protein eksikliği görülebilir. Vegan diyeti, mutlaka uzman eşliğinde planlamalı ve takip edilmelidir.
Şunlara da göz atın;