Ahududu, bir diğer adıyla frambuaz doğada kolayca yetiştirilen lezzetli meyvelerden biridir. Tatlı ekşi lezzetiyle hem tatlılarda, hem de soslarda kullanılan ahududu, aynı zamanda tek başına da tüketilebilir. Ahududu için genellikle bahçeler daha uygun olsa da, saksıda yetiştirmek de mümkündür. Ahududu, doğada kendiliğinden bile yetişebilir. Özellikle ormanlık alanlarda sıkça bulunur. Bu yüzden orman meyveleri kategorisinde değerlendirilir.
Ahududu Nasıl Yetiştirilir?
Ülkemizde en çok Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen ahududu, kışın soğuk, yazın ise serin ve güneşli alanları sever.
- Fidan: Ahududu, tohum yöntemiyle de yetiştirilebilir. Ancak daha fazla verim almak ve zamandan kazanmak için mutlaka fidan şeklinde alınmalıdır.
- Saksı: Ahududu ekeceğiniz saksının altında drenaj delikleri olduğundan emin olun. Saksı boyutu, fidanla orantılı olmalıdır.
- Toprak seçimi: Ahududu, organik maddeler bakımından zengin toprakları sever. Orman toprakları da uygundur.
- Ortam: Ahududu bitkisini güneş ışığı alan bir yere konumlandırın. Günde en az 5 saat güneş ışığı almalıdır.
- Sulama: Sulama sıklığını, toprak nemli kalacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ancak aşırı sulamaktan kaçının. Fidanlar büyüyünce, mutlaka destek çubukları kullanarak bitkinin dik durmasını sağlayın.
Ahududu Fidanı Nasıl Dikilir?
- Ahududu fidanını dikmek için en doğru zaman, Kasım ayından Nisan ayına kadar olan süreçtir. Özellikle erken ilkbahar dönemi, bu bitkinin gelişimi için idealdir.
- Ahududu fidanını bahçeye dikecekseniz, alanın yeterince güneş ışığı aldığından emin olun.
- Ahududu fidanı için, torf bakımından zengin, iyi drene edilmiş toprakları seçin. Toprağı belirli dönemlerde gübrelerle besleyerek bitkinizi destekleyebilirsiniz.
- Birden fazla fidan dikecekseniz, aralarında en az 60 cm aralık olmalı. Saksıya dikecekseniz, 1 saksıya 1 fidan dikin.
- Fidanları toprakta açtığınız çukura dikkatlice yerleştirin. Üzerini toprakla örtün ancak çok fazla bastırmayın.
- Dikimin ardından bitkiye ilk can suyunu verin.
- Gübreleme yapacağınız dönemlerde, azot bakımından zengin gübreleri tercih edebilirsiniz.
Ahududu Budama Ne Zaman Yapılır?
- Eğer ahududu bitkisinin çevresinde yabancı otlar büyümeye başladıysa, bu otları düzenli olarak temizleyin.
- Kış ayları geldiğinde bitkinin yaşlanmış ve zayıflamış dallarını budama makası ile temizleyin.
- Bitkinin herhangi bir yerinde solma ve sararma varsa, bu kısmı budayarak bitkiden hemen uzaklaştırın. Bu sayede tüm bitkinin hastalanmasını önleyebilirsiniz.
- Hastalık belirtileri varsa, bu dalları budayın. Bitki ilaçları ile hastalığı durdurabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Kumkuat nasıl yetiştirilir?
- Evde papaya nasıl yetiştirilir?
- Evde kayısı nasıl yetiştirilir?
- Kiraz nasıl yetiştirilir?
- Şeftali nasıl yetiştirilir?