Ağız sütü, doğumdan sonra ilk 5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süt olarak bilinir. Kolostrum sütü olarak da bilinir. Normalden farklıdır ve sarımsı renktedir. Hafif tuzlu ve tatlı bir tadı vardır. Normal sütle karıştırılmamalıdır. Ağız sütünün bileşiminde yüksek miktarda protein ve immünoglobulin vardır. Süt yağı, normal süte göre daha düşüktür. Yüksek miktarda serum proteini içeriği için, kaynatıldığında pıhtılaşma gösterebilirler. Hamileliğin 8. ayında oluşumunu tamamlar.
Ağız Sütünün Faydaları Nelerdir?
- Antikor ve immunglobulin bakımından zengindir.
- Enfeksiyon içermez.
- Bağırsak florası gelişimini destekler.
- İçeriğinde immunglobulin A, D, G, E vardır. Bebeği her türlü virüs ve mikroptan korur.
- Sarılık riskini azaltır.
- Sindirim sistemini destekler.
- Bebekler kolostrumun çok az miktarıyla doyabilir.
- Doğumdan sonraki süreçte, ağız sütünün bir damlası bile bebek için çok faydalıdır.
Ağız Sütü Nasıl Pişirilir?
- 1000 ml inek sütünü tencerede kaynatın.
- Kaynayan sütü yavaş yavaş 1500 ml'lik ağız sütünün üzerine ekleyin ve kıvam alıncaya kadar karıştırın.
- Kıvama gelince soğuk suya oturun ve soğuyana kadar karıştırmaya devam edin.
Şunlara da göz atın;
- Arı sütünün faydaları nelerdir?
- İnek sütü neye iyi gelir?
- Yulaf sütü nasıl yapılır?
- Anne sütünü arttıran yiyecekler
- Ay sütü nasıl yapılır?