Adet Döneminde Ağrı Kesici İçmek Zararlı Mı?

Regl (adet) döneminde ağrı kesici kullanmak zararlı mıdır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, regl döneminde ağrı kesici kullanımı hakkında merak edilenleri anlattı.
Adet Döneminde Ağrı Kesici İçmek Zararlı Mı?
23 Kasım 2021, 12:54

Prof. Dr. Cengiz’in paylaştığı bilgiler şöyle:

“Adet krampları, alt karın, sırt veya uylukta hafif rahatsızlıktan şiddetli ağrıya neden olabilir. Ağrı genellikle adetinizin hemen öncesinde veya başında başlar. Bu süre zarfında baş ağrısı, ishal veya kabızlık, mide bulantısı, baş dönmesi veya bayılma da olabilir. Dismenore, tekrar tekrar gelen (tekrarlayan) ve başka hastalıklara bağlı olmayan yaygın adet kramplarının adıdır. Ağrı genellikle adet görmeden bir veya iki gün önce veya kanama başladığında başlar. Ağrı tipik olarak 12 ila 72 saat sürebilir ve bulantı ve kusma, yorgunluk ve hatta ishal gibi başka semptomlarınız da olabilir. Yaygın adet krampları yaşlandıkça daha az ağrılı hale gelebilir ve hamilelik varsa tamamen durabilir. Her kadın adet ağrısı çekmez”

Ağrılı Adet Kramplarına Ne Sebep Olur?

Peki, ağrılı adet krampları neden olur? Prof. Dr. Cengiz bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Menstrüel kramplar, prostaglandin adı verilen bir kimyasalın rahmin kasılmasına (gerilme) neden olmasıyla ortaya çıkar. Bebeğin büyüdüğü kaslı organ olan rahim, adet döngüsü boyunca kasılır. Menstrüasyon sırasında uterus daha güçlü bir şekilde kasılır. Rahim çok güçlü bir şekilde kasılırsa, yakındaki kan damarlarına baskı yaparak kas dokusuna oksijen beslemesini kesebilir. Kasın bir kısmı oksijen kaynağını kısa süreliğine kaybettiğinde ağrı hissedersiniz”

Menstrüel Kramplarınızın Ağrısının Normal Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

İki veya üç günden fazla süren şiddetli veya olağan dışı adet kramplarınız varsa, sağlık uzmanınıza başvurmanız önerilir.

Hafif Adet Krampları Nasıl Rahatlatılır?

Günümüzde yapılan çalışmalar adet döneminde kullanılan ağrı kesicilerin, adet kanamasını belirgin seviyede azalttığını göstermektedir. Bu nedenlerle adet kanaması fazla olan hastalarımızda ağrı kesici ilaçları kullanmaktayız. En iyi rahatlama için, kanama veya kramp başlar başlamaz ağrı kesici alın. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar “NSAID” adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. Sıklıkla kullanılır. Prostaglandinlerin üretimini azaltırlar. NSAID alamıyorsanız, asetaminofen gibi başka bir ağrı kesici türünü de alabilirsiniz. Ancak daha az faydası olacaktır.

NSAID Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir?

Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçların (NSAID'ler) gastrointestinal, nörolojik, renal ve alerjik etkileri, ilaçların yan etkilerine bağlı olarak hastaneye yatışların yaklaşık yüzde 12'sinden sorumludur. Seçici olmayan NSAID'ler (nsNSAID'ler) klinik olarak önemli gastrointestinal, renal ve kardiyovasküler etkilere sahiptir. Olumsuz gastrointestinal etkiler arasında mide yanması, peptik ülser ve mide kanaması bulunur. Böbrek yan etkileri arasında renal vazokonstriksiyona bağlı akut böbrek yetmezliği, altta yatan hipertansiyonun kötüleşmesi ve elektrolit ve sıvı anormallikleri yer alır. Ek olarak, renal hücreli kanser riski artabilir. Kardiyovasküler etkiler, bazı ajanların antiplatelet aktivitesine müdahalesini, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler olaylar üzerindeki etkisini ve kalp yetmezliğinin kötüleşmesini içerir.


Yan etki risklerinin de bireysel ilaçlar ve hastalar arasında değişiklik gösterdiği görülmektedir; bu nedenle herkeste etki ve yan etki farklıdır. 

Adet sancıları için doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciyi maksimum dozda 2-3 kullanmanıza rağmen, ağrıda azalma ve rahatlama olmuyorsa alternatif tedaviler düşünülmeli ve hasta tekrar değerlendirilmelidir. 

Adet Ağrıları Nasıl Hafifletilir?

  1. Belinize veya karnınıza bir ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi yerleştirin.
  2. Gerektiğinde dinlenin.
  3. Kafein içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının.
  4. Sigara içmekten ve alkol almaktan kaçının.
  5. Alt sırtınıza ve karnınıza masaj yapın.
  6. Tampon yerine ped kullanmayı deneyin.
  7. Düzenli egzersiz veya Yoga yapın. Ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu görebilirsiniz.


Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

instagram.com/prof.dr.huseyincengiz


Şunlara da göz atın;

  1. Adet sancılarına iyi gelen bitki çayları
  2. Regl döneminde nasıl beslenmeli?
  3. Karın ağrısı nasıl geçer?
  4. Şişkinliğe ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo