Abondance peynirinin kökeni, 16. yüzyıla kadar dayanır. İsmini ilk kez üretildiği vadiden ve ''Pie Rouge'' ırkındaki süt ineklerinden alan bu peynir, yüksek kaliteli yağlar içerir. Pişmemiş inek sütünden üretilen bu peynirin harcı, bakır kazanlarda ısıtılır. Ardından pıhtılaştırıcı eklenir. İşlem tamamlandıktan sonra, peynir harcı önce kalıplara dökülür, ardından preslenir. Presleme işlemi sayesinde, peynirde pürüzsüz ve sıkı bir doku oluşur. Tuzlu su banyosunda yıkanan peynir, en az 3 ay boyunca olgunlaşmaya bırakılır.
Keskin bir fındık aromasına sahip olan bu peynir, hafif tatlımsı bir tada sahiptir. Kremsi ve pürüzsüz bir kıvamdadır. Olgunlaşma süresi arttıkça yoğunluğu ve lezzeti artar. Abondance peyniri, genellikle taze bir şekilde tüketilir. Ayrıca çeşitli yemeklerde de kullanılır. Fransız mutfağının vazgeçilmezi olan fondü yapımında abondance peyniri kullanılabilir. Bununla birlikte karnabahar, ıspanak gibi çeşitli sebzelerle hazırlanan graten yapımında da bu peynire yer verilebilir. Ayrıca abondance peyniri, peynir tabağının da vazgeçilmezidir. İsteğe göre risotto, makarna ve salatalara rendelenmiş bir şekilde eklenebilir. Abondance peyniri, Fransız geleneklerini temsil eder. Bu yüzden kültürel bir miras olarak kabul edilir. Hem lezzeti, hem de aromasıyla dünyaya ün salmış peynir çeşitlerinden biridir.
Çiğ süt peyniri olan abondance, yarı sert bir yapıdadır ve sarı-kahverengi renklerine sahiptir. Tekerlek şeklinde satılan bu peynir, ortalama 7-12 kg ağırlığındadır. Abondance peyniri, eritilen bir peynir olduğu için, sarımsak ile ovulmuş kaplara konularak fırında eritilir. Daha sonra ekmeğin üstüne sürülerek de tüketilebilir.
Şunlara da göz atın;