A vitamini, sağlıklı görmeyi sürdürmek, bağışıklık sistemini desteklemek, anne karnındaki bebeklerin gelişimini sağlamak için vücuttaki en önemli vitaminlerden biridir. İnsan sağlığı için gerekli olan bu vitamin, yağda çözünür. Çocukların ve ergenlerin günde 300-600 mcg, kadınların 700 mcg ve erkeklerin 900 mcg A vitamini alması önerilir. Hem hayvansal, hem de bitkiler kaynaklarda bulunan A vitamini, et, tavuk, süt ürünleri gibi besinlerde bulunur. Beta karoten içeren besinler ise tüketildiklerinde bağırsaklarda A vitaminine dönüşür.
A vitamini, görme yeteneğinizi korumak için gereklidir. Gözünüze çarpan ışığı beyninize gönderilebilecek bir elektrik sinyaline dönüştürmek için vitamin gereklidir. Aslında A vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biri gece körlüğü olarak bilinir. Gece körlüğünü önlemenin yanı sıra, yeterli miktarda beta-karoten yemek, bazı insanların yaşlandıkça yaşadığı görme azalmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Yaşa bağlı göz hastalığı çalışması, bazı görme bozukluğu olan 50 yaşın üzerindeki kişilere bir antioksidan takviyesi (beta-karoten dahil) vermenin, ileri maküla dejenerasyonu geliştirme risklerini %25 azalttığını buldu.
Kanser, anormal hücreler kontrolsüz bir şekilde büyümeye veya bölünmeye başladığında ortaya çıkar. A vitamini, hücrelerinizin büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynadığından, kanser riski üzerindeki etkisi ve kanseri önlemedeki rolü bilim adamlarının ilgisini çekmektedir. Yine de, bitkisel gıdalardan yüksek miktarda A vitamini alımı, kanser riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiş olsa da, aktif A vitamini formları içeren hayvansal gıdalar aynı şekilde bağlantılı değildir. Şu anda vücudunuzdaki A vitamini seviyeleri ile kanser riski arasındaki ilişki tam olarak anlaşılamamıştır. Yine de mevcut kanıtlar, özellikle bitkilerden yeterli A vitamini almanın sağlıklı hücre bölünmesi için önemli olduğunu ve bazı kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltabileceğini düşündürmektedir.
A vitamini, vücudunuzun doğal savunmasını korumada hayati bir rol oynar. Bu, bakterileri ve diğer enfeksiyöz ajanları yakalamaya yardımcı olan gözleriniz, akciğerleriniz, bağırsaklarınız ve cinsel organlarınızdaki mukoza bariyerlerini içerir. Ayrıca kan dolaşımınızdaki bakterileri ve diğer patojenleri yakalamaya ve temizlemeye yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin üretimi ve işleviyle de ilgilidir. Bu, A vitamini eksikliğinin enfeksiyonlara karşı duyarlılığınızı artırabileceği ve hastalandığınızda iyileşmenizi geciktirebileceği anlamına gelir.
Akne kronik, inflamatuar bir deri hastalığıdır. Bu duruma sahip kişilerde, en yaygın olarak yüz, sırt ve göğüste ağrılı noktalar ve siyah noktalar gelişir. Lekeler fiziksel olarak zararsız olsa da akne, insanların ruh sağlığı üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir, kaygı ve depresyona yol açabilir. A vitamini eksikliğinin saç köklerinde protein keratinin aşırı üretimine neden olduğu için akne gelişme riskinizi artırabileceği öne sürülmüştür.
Yaşlandıkça sağlıklı kemikleri korumak için gereken temel besinler protein, kalsiyum ve D vitaminidir. Bununla birlikte, uygun kemik büyümesi ve gelişimi için yeterli A vitamini yemek de gereklidir ve bu vitamindeki bir eksiklik, zayıf kemik sağlığıyla ilişkilendirilmiştir. Aslında, A vitamini düzeyi düşük olan kişiler, sağlıklı düzeylere sahip kişilere göre daha yüksek kemik kırılma riski altındadır. A vitamini tek başına kemik sağlığı için yeterli değildir, ancak A vitamini eksikliği kemik kırılma riskini artırabilir.
A vitamini, hem erkeklerde, hem de kadınlarda sağlıklı bir üreme sistemini sürdürmek ve hamilelik sırasında embriyoların normal büyümesini ve gelişmesini sağlamak için gereklidir. Hayvan çalışmaları A vitamini eksikliğinin sperm hücrelerinin gelişimini bloke ettiğini ve yumurta kalitesini düşürerek üremeyi etkileyebileceğini öne sürdü. A vitamini eksikliğinden çok daha az yaygın olsa da, hamilelik sırasında çok fazla A vitamini büyümekte olan bebeğe de zarar verebilir ve doğum kusurlarına yol açabilir.
A vitamini, vücudun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için gerekli bir vitamindir. Ancak çok fazla A vitamini almak da riskli olabilir. Çok fazla A vitamini almak, toksik seviyelere yol açabilir. Vücudunuzda A vitamini fazlalığı olduğunda mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlar görülebilir.
Şunlara da göz atın;