İrmik Helvası
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde sıklıkla tüketilen irmik helvası, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bir Türk tatlısıdır. Yörelere göre farklı tekniklerle hazırlanan helvanın ismi ise Arap kökenlidir. Sıcak sıcak kavrulan bu tatlı, nispeten düşük kalori değeriyle en çok sevilen tarifler arasında yer alır. Lif bakımından zengin olan irmik helvası vücudu dinç tuttuğu için, sporculara tavsiye edilen besin kaynaklarından biridir. Malzemeler hazırsa, irmik helvası nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir görelim ve tarifimize başlayalım.

1 Porsiyon İrmik Helvası Kaç Kaloridir?

İrmik Helvası Tarifi İçin

Malzemeler

İrmik Helvası malzemeleri

İrmik Helvası

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. 60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağ eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)
  2. Şerbeti için bir tencereye süt, su ve şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar pişirin.
  3. İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.
  4. İrmik suyunu çekip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
  5. 15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
  6. İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
  7. Süsleme kısmı için nane yaprakları ve taze meyve dilimlerini kullanabilirsiniz. Afiyet olsun. 
  Servis Önerisi

İrmik helvasının en lezzetli eşlikçileri Maraş dondurması ve kaymaktır.

  Püf Noktası
  • Tereyağı ve irmik iyice kavrulmalıdır. Helvanın renginin koyu olması istenirse kavurma işlemi uzatılabilir ve tarçın atılabilir. 
  • Su ve süt karışımının helvaya eklenmesi esnasında sütün ve suyun iyice kaynamış olmasına dikkat edilmelidir. Bu işlem sayesinde helvanın kabarık yapısı daha da belirginleşecektir. 
  • Helvaya aroma katmak için, vanilya portakal ya da limon kabuğu ilavesi ile ya da farklı kuruyemişlerle aromalandırabilirsiniz.
  • Helvanızın parlak olması için son aşamada zeytinyağı yada bir parça sıvıyağ ekleyebilirsiniz.
  • Son aşamada şerbetin sütü iyice çekmesi için kapağı kapatılmalıdır.
  • Helva yaparken acele etmeyin. Helvaya kıvamını veren; kısık ateşte karıştırılması gereken süredir. Bu süre aceleye getirilip ateşin altı açılırsa, helvanın kıvamı da tutmaz, lezzeti de bozulur. 

Tarif Kategorileri

Tatlı Tarifleri Video Tarifler Sütlü Tatlılar Öğle Yemeği MasterChef Tarifleri Bayram Tatlıları Osmanlı Mutfağı

Benzer Tarifler

Kedidili tatlısı
Balkabağında süt helvası
Burdur muhallebisi
Tembleque
Süt bombası
Pamuk Tarlası Tatlısı