Topak Helvası
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 10 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Topak helvası, Adıyaman'a özgü oldukça pratik, lezzetli ve doyurucu bir tatlıdır. Pekmez ve susamın birleşimi ile damaklarda iz bırakır. Oldukça uzun ömürlü bir helva olan topak helvası, kolay kolay bozulmaz. Bu yüzden yöre halkı tarafından fazla fazla yapılır ve kapalı kaplarda saklanır. Malzemeleriniz ve siz hazırsanız topak helvası tarifinin detayları aşağıda. 

Alternatif helva lezzetleri arıyorsanız leblebi helvası, kolay irmik helvası ve umaç helvası tariflerine göz atabilirsiniz. 

Topak Helvası Tarifi İçin

Malzemeler

Topak Helvası

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle sıvıyağ tavada eritilir. Üzerine un eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. 
  2. Unun rengi değişmeye başladığında susamlar eklenerek kavrulmaya devam edilir.
  3. Ceviz robotta çektirilir. Susamlar kavrulduğunda üzerine ceviz parçaları ilave edilir.
  4. Ocağın altı kapatılarak pekmez eklenir. Karışım el yardımı ile yoğrulur ve yuvarlak misket şekli verilir. Afiyet olsun. 
  Püf Noktası
  • Pekmezi mutlaka ocaktan tavayı aldıktan birkaç dakika sonra ekleyin. Pekmez yanabilir.
  • Dilerseniz, helvanın dışını badem veya fındık parçalarına batırabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Tahinli ve Pekmezli Tarifler Yöresel Tarifler Tatlı Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri

Benzer Tarifler

Lohusa peltesi
Ananaslı limonata
Narlı Fıstıklı Lokum
Bebek badem ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Fındıklı akide