Üzüm Pekmezi
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 3 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Mevsimin en taze üzümleri ile yapabileceğiniz nefis pekmez tarifi ile karşınızdayız. Her kaşığı şifa kaynağı olan üzüm pekmezi, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden biridir. Özellikle solunum yolu hastalıklarına karşı vücudu korur. Her gün bir kaşık üzüm pekmezi tüketmek, kuru öksürüğü ve boğaz ağrılarını önemli ölçüde azaltır. Kas, kalp ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Potasyum bakımından zengin olan bu besin, aynı zamanda kan yapıcıdır. Özellikle anemi hastalarının tüketmesi önerilir. İştah açıcıdır. Peki, evde üzüm pekmezi nasıl yapılır? Listedeki malzemeler hazırsa, ev yapımı üzüm pekmezi tarifine geçebiliriz.

DİP NOT 

1 Kaşık Üzüm Pekmezi Kaç Kalori?

Farklı çeşitler denemek isteyenler için nefis dut pekmezi ve keçiboynuzu pekmezi tarifini de buraya bırakıyoruz.

Üzüm Pekmezi Tarifi İçin

Malzemeler

Üzüm Pekmezi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Üzümleri iyice yıkayın ve saplarını ayıklayın. Katı meyve presi varsa orada sıkarak suyunu çıkarın. 
  2. Yoksa derin bir tencerenin ya da kasenin içerisine alarak ezici bir alet yardımıyla iyice ezin. Ardından bir tülbetin içine alarak su ve posasının birbirinden ayrılmasını sağlayın.
  3. Elde ettiğiniz üzüm suyunu derin bir tencerenin içine alın. Kısık ateşte karıştıra karıştıra dibinin tutmamasına özen göstererek birkaç taşım kaynatın. 
  4. Kıvam almaya başlayıncaya kadar karıştırarak kaynatmaya devam edin. Üzerinde oluşan köpükleri alın. Daha sonra karbonatı ekleyin ve koyu bir kıvam alana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. 
  5. Üzüm suyunun kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alın ve dinlendirin. Kavanoza boşaltın ve kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirin.
  6. Genişçe bir leğenin içerisine temiz toprak ya da odun külünü yayın. Hafif dinlendirdiğiniz üzüm şırasını üzerine boşaltın. Üzeri kapalı bir biçimde yaklaşık 1 gün kadar dinlendirin. 
  7. Bu dinlenme sırasında tortu yapan maddeler dibe çökecek, üzüm suyunun (şıranın) asitlik oranı azalacak ve mayalanmasını önlemiş olacaksınız.
  8. Ertesi gün üzüm suyunu (şırayı) süzerek ve içindeki katı maddelerin karışmamasına özen göstererek kaynatma tenceresinin içerisine alın. 
  9. Karıştırarak üzüm suyunu iyice kaynatın. Bu aşamada üzerinde köpükler oluşursa bir tahta kaşık yardımıyla alın. Pekmez kıvamına geldiğinde ocaktan alın ve ılındıktan sonra kavanozlara doldurup kapaklarını kapatın.
  Püf Noktası
  • Pekmez kaynarken muhakkak kefini yani üst köpüğünü alın. Köpük pekmezi bulandırabilir ve ömrünü kısaltır. Kefini alırsanız pekmezde yanık tat olmaz.
  • Pekmez yaparken kefinin rahatça toparlanabilmesi için 1 yumurtanın beyazını henüz yeni ısıtmaya başladığınız meyve suyuna ekleyin. Yumurta bir anda köpüğü alıp götürür.
  • Kaynayan meyve suyu uçarken tencerenin kenarlarında biraz kalır, bu kalıntıları nemli bir tülbentle silmelisiniz. Aksi takdirde tencere kaynadıkça yanar. 
  • Pekmezin topraklı bölümünü dipte bırakmalı, buna yakın kısımları da iki kere süzmelisiniz.
  • Pekmezi pişirirken tıpkı reçeldeki gibi sıcakken daha akışkan olacağını unutmayın. Normalden daha sulu bir kıvamda iken ocaktan alın.
  • Üzüm pekmezi dışında farklı olarak dut, elma, armut ve ayvadan da pekmez yapabilirsiniz.  Fakat bu meyveler suyunu çok vermediğinden biraz su ekleyerek kaynatmalısınız. Örneğin meyve 5 kilo ise 2 litre içme suyu eklemelisiniz.

Tarif Kategorileri

Kahvaltılık Tarifler Tahinli ve Pekmezli Tarifler Pratik Yemek Tarifleri

Benzer Tarifler

Simit yuvası
Air fryer'da mücver
Air Fryer'da sebzeli güveç
Air Fryer'da kabak sandal
Air Fryer'da erikli milföy tatlısı
Salatalık Sushi