Lutenitsa Balkanlarda oldukça popüler olan lezzetli, kahvaltılık bir sostur. Birçok varyasyonu mevcut olsa da, lutenitsa geleneksel olarak diğer sebzeler ve baharatların yanı sıra genellikle dolmalık biber, patlıcan ve domates ile yapılır. Dokusal olarak bölgeye bağlı olarak daha yumuşak veya daha dolgun olabilir. Aynı şekilde nerede yediğinize bağlı olarak daha hafif veya daha sıcak da olabilir. Ancak, lutenitsa genellikle soğuk servis edilir.
Bazı kaynaklarda Bulgaristan kökenli olduğu belirtilir. Kimi zaman kahvaltıda ekmek üzerine sürülerek yenir; kimi zaman et, sosis gibi gibi yiyeceklere eşlik eder. Bazı kaynaklarda lutenitsanın İkinci Dünya Savaşı yıllarında büyük miktarlarda üretildiği belirtilir. Zaman içinde birçok versiyonu piyasaya ortaya çıktı; havuç, patlıcan gibi malzemeler de eklendi. Bugün Balkan ülkelerinde ülkelerinde lutenitsanın farklı versiyonlarına rastlamak mümkün. Bu makalede lutenitsa tarifi nasıl yapılır sorusunun yanıtına bakıyoruz... İşte lutenitsa tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...