Hurma Sirkesi
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Hurma tropikal iklim bitkisi olmakla birlikte Arabistan yarımadasında yetişmektedir. Ancak tüketimi birçok coğrafyada olduğu gibi bizim ülkemizde de sıklıkla tüketilmektedir. Özellikle ramazan aylarında iftar sofralarımızın vazgeçilmezi olarak yer almaktadır. Mutfaklarda da son zamanlarda kullanımı özellikle artmıştır. Hurma tatlılarda özellikle son yıllarda artan rafine şekersiz ve sağlıklı beslenme için kullanılmakta, ara öğünlerin vazgeçilmezi sayılmakta ve bunun gibi  birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Hem kullanım açısından hem de sağlık açısından hurma oldukça faydalıdır. Hurma içeriği bakımından bolca antioksidan barındırmakta ve bu nedenle de vücutta koruyucu mekanizma oluşturmaktadır. Aynı zamanda vitamin ve mineral içeriği bakımında zengin, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde yardımcı rol oynamakta ve anne sütünü arttırmaktadır. Hurmanın birçok faydasının olması yanı sıra sirke kullanımında da faydalarını katlanarak arttırmaktadır. Hurma sirkesi ise bağışıklık sistemini güçlendirmekte, sindirime yardımcı olmakta, regl sancılarını hafifletmekte, antiseptik özelliğe sahip olmakta ve çeşitli diyetlerde kullanılmak gibi sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Ülkemizde hurma olarak tükettiğimiz Medine hurması olarak bildiğimiz hurma ve cennet hurması olarak bildiğimiz meyve vardır. Sirke yapımında iki çeşit hurmayı da kullanmak mümkündür. Malzemeler hazırsa, hurma sirkesi tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak alıç sirkesi, elma sirkesi ve dut sirkesi tarifine de göz atabilirsiniz.

Hurma Sirkesi Tarifi İçin

Malzemeler

Medine hurması ile:

Cennet hurması ile;

Hurma Sirkesi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Medine hurması sirkesi için; Hurmalar temizleninceye kadar yıkanır. Bir kavanoz içerisine alınır ve kavanozun yarısından biraz daha az olacak şekilde su doldurulur.
  2. Kavanozun üzerinde yaklaşık dört parmak kalacak şekilde boş bırakılır. Kavanozun ağzı ince bir bez ile örtülerek karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 6 hafta dinlendirilir.
  3. Yeterli süre dolduktan sonra üzerinde tortu oluşmuş ise süzülür ve tekrar kavanoza alınır.
  4. Ardından kapağı kapatılır ve bir gün daha beklemesi için serin bir yere bırakılmalıdır.
  5. Cennet hurması sirkesi için; Hurmaları kabukları ile birkaç parçaya bölerek kavanoz içine alınır.
  6. Üzerine yarım çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi ve tuz koyulur ve kavanozun üzeri su ile doldurulur ardından yaklaşık bir ay kadar serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilerek fermente olması sağlanır. Hurmalar çekirdekleri ile beraber kavanoza alınmalıdır.

Hurma Sirkesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Suyun içme suyu olmasına dikkat edilmelidir. Çeşme suyu klorlu olabileceği için kullanılmamalıdır. 
  2. Kavanozun ağzı kapatılacak olan bezin ince ve delikli olmasına dikkat edilmelidir. Hava alması sirkenin oluşmasını kolaylaştıracaktır. 
  3. Dinlendirme işlemi ortam sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir ve bu nedenle kontrol edilmelidir.
  4. Sirkeyi saklayacağınız yerin kuru ve serin olmasına dikkat ediniz. Ayrıca sirkenizi ışık almayan karanlık bir yerde saklayınız. Gerekirse etrafına bir örtü örtebilirsiniz. 
  5. Mineral değerlerinin kaybolmaması için sirke yapımında tahta kaşık kullanmalı, metal kullanmaktan kaçınmalısınız. 
  6. Hurmaları bir gece öncesinde suda bekletirseniz daha faydalı olacaktır. 
  7. Dilerseniz içerisine bir kaşık üzüm ya da elma sirkesi ve tuz koyarsanız mayalanmayı hızlandırabilirsiniz.
  8. Koyacağınız miktarı arttırarak sirke miktarını arttırabilirsiniz. 
  9. Hurmaları suda beklettikten sonra kavanoza ezerek atmanızda fayda vardır. Bu işlem sirkenin fermantasyonunu hızlandıracaktır. 
  10. Kullanacağınız suyun ılık olması fermantasyonu hızlandıracaktır.

Tarif Kategorileri

Pratik Yemek Tarifleri Sos Tarifleri Salata Tarifleri Salata ve Meze Tarifleri

Benzer Tarifler

Brezeln mıt obatzda
Taramasalata
Soğanlı patates
Simit yuvası
Air fryer'da mücver
Air Fryer'da sebzeli güveç