Hurma tropikal iklim bitkisi olmakla birlikte Arabistan yarımadasında yetişmektedir. Ancak tüketimi birçok coğrafyada olduğu gibi bizim ülkemizde de sıklıkla tüketilmektedir. Özellikle ramazan aylarında iftar sofralarımızın vazgeçilmezi olarak yer almaktadır. Mutfaklarda da son zamanlarda kullanımı özellikle artmıştır. Hurma tatlılarda özellikle son yıllarda artan rafine şekersiz ve sağlıklı beslenme için kullanılmakta, ara öğünlerin vazgeçilmezi sayılmakta ve bunun gibi birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Hem kullanım açısından hem de sağlık açısından hurma oldukça faydalıdır. Hurma içeriği bakımından bolca antioksidan barındırmakta ve bu nedenle de vücutta koruyucu mekanizma oluşturmaktadır. Aynı zamanda vitamin ve mineral içeriği bakımında zengin, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde yardımcı rol oynamakta ve anne sütünü arttırmaktadır. Hurmanın birçok faydasının olması yanı sıra sirke kullanımında da faydalarını katlanarak arttırmaktadır. Hurma sirkesi ise bağışıklık sistemini güçlendirmekte, sindirime yardımcı olmakta, regl sancılarını hafifletmekte, antiseptik özelliğe sahip olmakta ve çeşitli diyetlerde kullanılmak gibi sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Ülkemizde hurma olarak tükettiğimiz Medine hurması olarak bildiğimiz hurma ve cennet hurması olarak bildiğimiz meyve vardır. Sirke yapımında iki çeşit hurmayı da kullanmak mümkündür. Malzemeler hazırsa, hurma sirkesi tarifine geçebiliriz.
Alternatif olarak alıç sirkesi, elma sirkesi ve dut sirkesi tarifine de göz atabilirsiniz.
Medine hurması ile:
Cennet hurması ile;
Hurma Sirkesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?