Kış aylarının en güzel lezzeti olan bozayı, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Soğuk kış günlerinde sokak aralarında satılan ve adını duyduğumuzda bile insanın içini ısıtan bozayı, bu kez evde hazırlıyoruz. B vitamini bakımından zengin olan boza, içeriğinde yüksek miktarda protein ve karbonhidrat barındırır. Oldukça sağlıklı olan bozayı, dışarıdan satın almaya alışkınız. Ancak bu kez mutfağa giriyor, kolları sıvıyor ve nefis bir boza hazırlıyoruz. Evde boza nasıl yapılır diye merak edenler için, tarif detaylarına geçebiliriz.
Bozanın Tarihçesi
II. Sultan Selim zamanında Tatar Bozası denen bir boza moda olmuş da, padişah yasaklayıvermiş. İçindeki mini mini alkol oranı, 1600’lerde II. Mehmet’i de rahatsız etmiş ve alkollü bütün içkileri yasaklarken, bozayı da yasak etmiş bu padişah. Evliya Çelebi’nin yazdığına göre sadece İstanbul’da binden fazla insan geçimini bozacı dükkanlarından sağlıyormuş o zamanlar. Yeniçeriler bolca içermiş. 19’ncu yüzyılda Ermeniler’in yaptığı alkollü ekşimsi bozanın modası geçmiş de, Arnavutlar’ın yaptığı tatlımsı ve alkolsüz boza sevilir olmuş. 1876’da Hacı İbrahim ve Hacı Sadık isimli kardeşler, zamanın eğlence merkezi Direklerarası’nın yakınında, Vefa’ya açmışlar bozacı dükkanlarını. Bozayı mısır, arpa, darı ve buğdaydan yaparlar. Onlar ise sadece bulgur kullanır.
1 Bardak Boza Kaç Kalori?
Ev yapımı salep ve nefis sumak çayı tarifine göz atmayı unutmayın.
Kıvamı için:
Maya karışımı için:
Servis için: