Midye Dolma
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 12 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Deniz ürünü olarak bilinen midyenin pişirilip iç pilav ile doldurulmasıyla hazırlanan midye dolma, ülkemizde en çok Marmara ve Ege kıyılarında toplanır. Farklı baharatlarla harmanlanan bu besin, Avrupa ülkelerinde de tüketilir. Protein ve demir bakımından zengin olduğu için, kas gelişimini destekleyen besinler arasındadır. Dokuları güçlendirmesinin yanı sıra göz sağlığına da olumlu bir etkisi vardır. Genellikle dışarıda satılan midye dolma, deniz ürünleri arasında en sevilen çeşitlerden biridir. Midye dolma nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı soslu midye dolma tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Midye Dolma Kaç Kaloridir?

Siz de sofralarınızı güzelleştirmek ve öğünlerinizi daha sağlıklı bir hale getirmek istiyorsanız, beyin gelişimini destekleyen balık yemeklerine göz atabilirsiniz. Midye tava ve kum midyesi tarifini de deneyebilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.

Midye Dolma Tarifi İçin

Malzemeler

Malzemeler

İç pilav için

Midye Dolma

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle midyelerin üst kısmını fırçalayıp temizleyin. Kabuklarını birbirinden ayırmadan, midyelerin uç kısımlarını bıçağın ucu ile açın.
  2. İçindeki tüylü kısımları elinizle çıkarıp kabukları su dolu bir kabın içinde 15 dakika bekletin. Suyunu süzüp yıkayın ve bir kenara alın.
  3. Pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin. Daha sonra süzüp bol suyla yıkayın. Soğanları temizleyip ince ince kıyın.
  4. Kuş üzümlerini ayıklayıp yıkayın ılık suda bekletip süzün. Dolmalık fıstıkları teflon bir tavaya alıp sararıncaya kadar kavurun.
  5. Tencerede 1 fincan zeytinyağını ısıtın. Üzerine soğanı ilave edip kavurun. Pirinci ekleyip kısık ateşte alttan üste doğru karıştırarak 10  dakika kavurun.
  6. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü de ekleyip karıştırın. Üzerine 2 su bardağı sıcak su, limon suyu, tuz, karabiber, yenibahar ve şeker ekleyip karıştırma işlemine devam edin.
  7. Kısık ateşte pirinçler diri kalacak şekilde pişirin. Kıyılmış dereotu ilave edip ocaktan alın 20 dakika dinlendirin.
  8. Midyelerin bir tanesini alıp içini bir çorba kaşığı kadar pilavla doldurun. Kapağı üst üste getirip kapatın. Diğerlerini de aynı şekilde doldurun.
  9. Bir tencereye midyelerin geniş kısmı aşağıya gelecek şekilde sıralayın. Üzerine zeytinyağını gezdirip 3 su bardağı sıcak su ilave edin. Üzerini porselen bir tabakla kapatın.
  10. Kısık ateşte 25 dakika pişirin. Kapağını açıp üzerine limon suyunu ekleyin. Pişen midye dolmaları servis tabağına sıralayın. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Midye dolmaları, yanına çok yakışan karides güveç  veya kalamar ile birlikte servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Midye etinin çiğ kalmaması için, mutlaka su içerisinde bekletin. Bu sayede kabukları da daha kolay açılacaktır.
  • Midyenin yumuşak olması için, tarife başlarken içindeki tüyler kopartılmalıdır. 
  • İç harcı için sevdiğiniz baharatları pirince ekleyebilirsiniz. 
  • Tarifte kullanacağınız soğanları rendeleyerek daha aromalı bir tat elde edebilirsiniz.
  • Midyeleri doldururken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, pirinçlerin soğuk olmasıdır.

Tarif Kategorileri

MasterChef Tarifleri Balık Yemekleri Dolma Tarifleri Öğle Yemeği Meze Tarifleri Tuzlu Atıştırmalık Tarifler

Benzer Tarifler

Goan fish curry
Buharda çipura
Tahin soslu levrek
Fırında çinekop
Fiskegrateng
Air fryer'da palamut