İstanbul’a Armağan Lezzetler

Sermet Severöz

Lezzet.com.tr Yazarı sermetsadi.severoz@tav.aero
Bu yazıda size en klasik markalarımızdan biriolan Divan Grubu'nun bünyesine kattığı yeni bir konseptten ve de şehrin acısıyla damakları yakan mekanların birinden bahsedeceğim.

İlki Anadolu Yakası'nda yeşillikler içinde bir vegan restoran Telezzüz. 

Diğeri ise tohumlarını yıllar önce küçücük bir Nişantaşı mekanında atan Meksikalı Ranchero.

İddialı Bir Vegan! “Telezzüz”

Açılışına gidememiştim, geçen hafta deneyimlemek nasip oldu Telezzüz’ü

Koç Topluluğu bünyesinde faaliyet Divan zincirinin yeni halkası Telezzüz.

Manası ise “Tüm duyularla lezzet almak ve tadını çıkarmak”.  

Bağlarbaşı Abdülmecit Efendi Korusu’nda açıldı mekan.

Daha koruya girer girmez bir tatil köyünde gibi hissediyorsunuz kendinizi.

Zira aracınızı otoparka bıraktıktan sonra “Buggy” denilen akülü araçlarla ulaşıyorsunuz Telezzüz’e.

Telezzüz’ün şefi Bahtiyar Büyükduman liderliğindeki mutfaktan çıkan her tabak tamamen vegan!

Böyle olmasını özellikle Ömer Koç istemiş.

Başta da dediğim gibi açılışlarına katılamadığı için, yaz için hazırladıkları mönüyü deneyimledim haliyle.

Ve sizler için bakın neler tattım.

Patates Terin

Tam tamına 60 kat patatesi özel baharatlarla fırınlanıp kızartıyorlarmış.

Patates Terin, kaju fıstığı bazlı.

Taze trüf ve frenk soğanıyla süsledikleri terini vegan cheddar peyniri ve yaban mersini sosuyla sunuyorlar.

Çiğ Enginar ve Chawanmushi

Çiğden hazırladıkları enginar dilimlerinin, bir çeşit Japon suflesi olan chawanmushi ile harmanlanmasından oluşuyor bu tabakta…

Ulu Bamya

Yaz mönüsünde yoktu ancak methini çok duyduğum bu bamyayı “çok tatmak istediğimi” söyleyince, kırmadılar.

Ekmek yatağında sundukları bu bamyanın üstüne de domates sosu gezdiriyorlar.

Resmen bamyadan yapılmış bir İskender Kebap yiyor gibi hissettim kendimi.

Patlıcan Provençale

Klasik patlıcanı, bolca bitki ile buluşturmuşlar.  Patlıcan Provençale, deniz yosunu ve rakı flambe ile ezberbozan bir tabak olmuş inanın.

Elio’nun Şeftali Tatlısı

Elio’nun Şeftali Tatlısı’nda, şeftaliyi badem ile buluşturmuşlar. Zaten şeftaliye bayılan biri olarak bu tatlının tadı hala damağımda.


Şehrin Meksikalısı Ranchero

Bundan yıllar önce Nişantaşı Reasürans Pasajı’nda küçücük bir mahalle Meksikalısı olarak açılmıştı Ranchero.

Zamanla şubeleştiler, ancak o ilk günkü lezzetlerini hiç mi hiç bozmadılar.

Geçen akşam Fransız arkadaşlarımı götürdüm Ranchero’ya.

Bayıldılar.

Bir de şaşırdılar.

Biz Türklerin Meksika mutfağına olan düşkünlüğümüze.  

Laf lafı açtı.

Masamıza konuk olan Ranchero yöneticilerinden İstanbulluların en çok tercih ettikleri tatları ve reçetelerini dinledik.

İşte onlardan bazıları…

Ranchero’da en çok tacoları et veya tavuklu Tacos Con Rajas’i, Buffalo karidesi, Tacoları ve Fajita ile Picante Pollo’yu tercih ediyormuşuz.

Meksika mutfağının olmazsa olmazı Fajita ve Picante Pollo

Karamelize soğan ve renkli biberler üzerinde, tercihe göre et ya da tavuk ile hazırlanan Fajita; charros, peynir, guacamole ve tortilla ile servis edilen bir klasik.  

Picante Pollo’ya geecek olursak, o da tütsülenmiş jalapeño biber, cayanne biberi, isli paprika, chili sos, dana füme, kurutulmuş domates ve taco baharatı ile sotelenen tavuk butları!

Fırınlanmış sote patates, rende cheddar peynir, sour cream ve üzerine soğan reçeli eşliğinde sunuluyor.


Ve Taco!

Meksika mutfağı denilince ilk akla gelen lezzet, tortilla ekmekleriyle hazırlanan Taco’lar, bizlerin ilk tercihiymiş.

Bunlardan birisi taco baharatı ile sotelenen et ve tavuğun, kültür mantarı, eritilmiş peynir, rajas, demiglas sos, karamelize soğan, sour cream ve taze soğan ile hazırlanan Taco Con Rajas.

Diğeri ise Ranchero’nun özel baharatları taco baharatı ve buffalo sos ile panelenip kızartılan çıtır karidesin, avokado püre, soğan reçeli, krema, pico de gallo, pancar kızartması ve beyaz peynir eşliğinde sunulan acılı Buffalo Shrimp Tacos.

Haber Kategorileri

Mekan Rehberleri