Ne hikmetse Alaçatı Ot Festivali ile aynı tarihte düzenleniyor yıllardır.
Buna rağmen Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçilerle dolup dolup taşırıyor Adana.
Geçen hafta sonu yine; ancak bu kez portakal çiçekleri tam açmadan Adana’daydım.
Haliyle şehri saran o iştah açıcı kebap kokusana karışan portakal çiçeği kokusunu içime doya doya çekemedim ama yine de buram buram yaşadım festivalin coşkusunu.
Bunda en büyük etken ise hiç şüphesiz iki Adanalı olan festivalin yaratıcısı ve destekçisi Toyota Türkiye’nin CEO’su Ali Haydar Bozkurt ile gazeteci Ayşe Arman.
Hadi gelin birazda bu çoluğu çocuğu, genci yaşlısı her Adanalının ezberbozan bir şekilde sahiplendiği festivale damga vuran Adana lezzetlerine uzanalım.
ÇORBA
Adana’da çorba deyince akla yüksük çorbası, dul avrat çorbası ve analı kızlı çorbası akla gelir.
LAHMACUN
Adana’nın lahmacunu ne büyük boydur ne de fındık boy, ikisinin ortasındadır denebilir.
Genelde beşer beşer servis edilir.
Adana’da kebap siparişinizi beklerken mutlaka lahmacun da tatmalısınız.
Adana Kebabı zırhla çekilmiş etten yapılır. Kıyma gibi görünse de değildir. Adana kebabın iyisi, çatal değince dağılır. Kebabın yanında olmazsa olmaz ise közde domates, yeşil biber, süs biberi turşusu, tere, nane, turp, sumaklı soğan salatasıdır. Adana’da günler ciğerle başlar denebilir. Şehrin hemen her yerinde bir ciğerciye rastlamak mümkündür. Özellikle de Tarihi Büyüksaat’in çevresinde... Pazar günleri ise bu sokakların arasına kurulan ocaklarda ciğerin, kebabın ve şişin tadına varmak bir şehir ritüelidir. Yalnızca Adana’da bulabileceğiniz bici bici; rendelenmiş buz, nişasta, pudra şekeri ve şerbetin karışımından oluşan şahane bir tatlıdır. Özellikle yaz aylarının bir numaralı ferahlatıcısı bici bici’ye eskiden Seyhan kıyılarında ve sokak aralarında rastlanırken şimdi artık Adana’nın her yerinde bulunabiliyor. AŞLAMA Meyan kökü şerbetinin Adana’daki adı aşlama ve özellikle serinlemek için tercih ediliyor. Buzlu çayı andıran tadıyla şehrin en göz bebeği içeceğidir. Sırtlarında ibrikler ile dolaşan aşlama satıcılarına Adana’nın her yerinde rastlayabilirsiniz. Kebabın olmazsa olması şalgam. Mayalanarak yapılan bu yöresel içecek acılı ve acısız olarak servis edilir. Keşke biraz daha tuzsuz olsa da doya doya içilebilse... Sıkça gözleme ile karıştırılan sıkma, içi peynir veya patates gibi malzemelerle doldurulan bir hamur çeşididir. Adana başta olmak üzere Çukurova’nın tümünde rastlanır Sıkma’ya... Özellikle de sabah kahvaltılarında, ayran ile tüketilir bu coğrafya’da. KAZAN SİMİDİ Şekersiz ve örgü şeklinde, taş fırında pişirilerek yapılır Kazan simiti. Artık ünü Adana’yı aşıp tüm Türkiye’ye yayılan bu börek baklava hamuru kadar ince hamurdan yapılır. Mutlaka fırından çıktığı gibi yenmesi gereken bu peynirli ve kıymalı böreğin yanında ise söğüş domates ve turşu ikram edilir. Kuzunun midesinden yapılan şırdan, Adana’nın en eski ve yöresel yemeklerinden biri. Şehirin her köşesinde bir şırdancıya rastlayabilirsiniz. Bol kimyonla tüketilen şırdan için bir gece yarısı lezzeti denilebilir.