Bütün Bir Tavuktan 4 Farklı Tavuk Yemeği Tarifi

İbrahim Arslanoğlu

Lezzet.com.tr Yazarı ibrahimarslanoglu@outlook.com
Bütün tavuk nasıl parçalanır? Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünden İbrahim Arslanoğlu, farklı tavuk yemekleri için bütün tavuk parçalama tekniklerini anlattı. Videomuzda bir bütün tavuktan soya soslu tavuk kanat, köri soslu tavuk göğüs, sebzeli tavuk baget ve tavuk şiş yapıyoruz.

Lezzet Mutfak Okulu'nda bu hafta bütün tavuk parçalama teknikleri ve bir bütün tavuktan farklı tavuk yemekleri yapma konusunu işledik. Bütün bir tavuğu kullanarak soya soslu tavuk kanat, köri soslu tavuk göğüs, sebzeli tavuk baget ve tavuk şiş tariflerini hazırladık. İşte, bütün tavuk parçalama teknikleri ve 4 farklı tavuk yemeği tarifi:

Tavuk Parçalarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tavuk Parçalama ve pişirmenin püf noktaları şöyle:

  1. Tavuğu parçalarken, eklem ve kas bölgeleri dikkate alınmalı
  2. Tavuğu parçalamak için birden fazla denemeler yaparak el alışkanlığı kazanılmalı
  3. Tavuğun her bölgesine farklı pişirme teknikleri uygulanmalı
  4. Tavuğu pişirirken kurutmamaya, aşırı pişirmemeye özen gösterilmeli
  5. Tavuk derisi ile servis edilecekse muhakkak o derinin çıtır olması gerekir.

1 Tavuktan 4 Farklı Tavuk Yemeği Tarifi

  1. Soya Soslu Tavuk Kanat

Malzemeler;

4 adet Tavuk Kanat

1 dal Taze Soğan

10 gr Susam

Sos için:

100 ml Soya Sosu

50 gr Bal

10 gr Taze Zencefil

10 gr Sarımsak

Karabiber 

Yapılışı: Sos için zencefil ve sarımsağı püre haline getirin, kalan tüm malzemeleri ekleyin. Homojen bir karışım olana kadar karıştırın. Tavukları bu sosa batırın, 30 dakika oda sıcaklığında bekletin. Tavuğu sos içerisinden çıkarın, sosu kenarda bekletin. Tavukları fırın tepsisine, pişirme kağıdının üzerine alın. 200 C derece fırında pişirmeye başlayın. Tavuğun sosunu, her 5 dakikada bir fırça ile tavuğa sürün. Bu şekilde 20 dakika pişirin. Pişen tavuğa susam ve taze soğan ekleyip servis edin. 

  1. Köri Soslu Tavuk Göğsü

Malzemeler;

400 gr Tavuk Göğüs

20 gr Taze Zencefil

2 diş Sarımsak

20 gr Taze/Toz Zerdeçal

10 gr Köri

1 adet Limon

1 pinç Toz Yenibahar (opsiyonel)

1 pinç Toz Kişniş (opsiyonel)

1 pinç Toz Kimyon (opsiyonel)

4 dal Taze Kişniş

20 gr File Badem

200 gr Krema

Ayçiçek yağı

Tuz – Karabiber

Yapılışı: Tavukları iri küpler halinde doğrayın. Zencefil ve sarımsağı ezin. Tavayı orta ateşte ısıtın, ayçiçek yağını ekleyin. Yağ ısınınca tavukları ekleyin ve her tarafını karamelize edin. Tavukların tamamı kızardıktan sonra kısık ateşe alın, zencefil, sarımsak, zerdeçal, köri, yenibahar, kişniş, kimyon, tuz ve karabiber ekleyin ve baharatlar ile birlikte çok kısa süre kavurun. Sonrasında kremayı ekleyin. Limon kabuğunu ince rendeleyip ekleyin. Bu şekilde 5 dakika daha pişirin. Ayrı bir tavada kuru şekilde file bademi kavurun. Taze kişnişi doğrayın. Tavukları badem ve kişniş ile servis edin.

  1. Sebzeli Tavuk Baget Haşlama

Malzemeler;

2 adet Tavuk Baget

50 gr Brokoli

50 gr Karnabahar

50 gr Havuç

1 adet Patates

Tuz – Karabiber

Yapılışı: Tavuğu tencereye ekleyin, üzerine soğuk su ekleyin. Tuz ve karabiberini ekledikten sonra orta ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. 20 dakika sonra havuç, karnabahar ve patatesi ekleyin. 20 dakika daha pişirin. Son olarak brokoliyi ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. Hepsini pişirme suyu ile birlikte servis edin. 

  1. Tavuk Şiş

Malzemeler;

2 parça Tavuk Kalça

Marinasyon için:

1 yemek Kaşığı Yoğurt

2 yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı

1 çay Kaşığı Domates Salçası

Kırmızı Acı Toz Biber

1 diş Sarımsak

Tuz - Karabiber

1 adet Kırmızı Kapya Biber

1 adet Yeşil Çarliston Biber

3 adet Uzun Çöp Şiş

Yapılışı: Marinasyon için sarımsağı ezin, kalan tüm malzemeler ile karıştırın. Tavukları şişe takılacak şekilde küp doğrayın, marinasyona ekleyin. Tavuğu marinasyonda oda sıcaklığında 1 saat bekletin. Biberleri tavuklara yakın boyutta doğrayın. Bir tavuk, bir biber olacak şekilde şişe tavukları dizin. Tavayı orta ateşte ısıtın, ayçiçek yağını ekleyin ve ısıtın. Tavukların her yüzeyini tavada pişirin. Gerekirse fırında pişirmeye devam edin. Sıcak şekilde servis edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Bütün tavuk nasıl parçalanır?
  2. Bütün tavuk fırında nasıl pişirilir?
  3. Tavuk etinin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  4. Haşlanmış tavuk kokusu nasıl gider?
  5. Değişik tavuk yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri