Baklava, her lahza tüketilebilir bir tatlı. Bayram, düğün, cenaze, kutlama gibi tüm özel anları taçlandırır. Kaymaklı, fıstıklı, fındıklı, cevizli ve yeni dönemde çok fazla çeşidi olan baklavada benim favorim cevizli ev baklavası. Peki cevizli ev baklavasını nasıl daha iyi yapabiliriz? Baklava ustalarının kullandığı teknikleri evde uygulayabilir miyiz? Bu sorular üzerine detaylı bir reçete hazırladım. Sizde evde ustaların baklavasına yakın bir baklava hazırlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki reçeteyi adım adım uygulamanız yeterli olacaktır.
Baklava 3 katmandan oluşur. İlk katman şerbeti çekmiş yumuşak ve tam kızarmış olan taban kısmı. İkinci katman, ortada bulunan cevizli kısım, şerbet ve cevizin lezzetinin bir arada olduğu kısım. Üçüncü katman ise ustaların üst yüzlük dediği, yani üstte bulunan son 10 yaprak yufka. Bu üst katmanın çıtır ve yufkaların kabarmış olması gerekiyor.
Baklavada kullanılan yağ çok önemli. Tereyağı kullanıldığında içerisindeki su tam çıtır olmasını engelliyor. Tereyağının içerisindeki süt, yanma derecesini düşürdüğünden hem iyi kızarmıyor hem de ve süt proteinleri yanıp baklavanın üzerine yapışıyor. Bu sebeple baklavada sade yağ kullanılır. Evdeki tereyağından da sade yağ yapmak mümkün. Detaylar tarifte var.
Genelde ev baklavası yapılırken üst üste 5-10 beze aynı anda açılır ve yufkalar birbirlerinden ayrılmadan tepsiye yerleştirilir. Bu tarifte bezeleri bol nişasta ile açıp sonrasında tüm yufkaları tek tek ayıracağız. Böylelikle tüm katmanlar ve yufkalar daha iyi kabaracak.
Farklı versiyonları olan soğuk baklava ve antep fıstıklı kuru baklava tarifine de göz atın.
Hamur için;
Şerbet için;