Omega 3 bakımından çok zengin olan balık, aynı zamanda yüksek oranda demir, çinko ve iyot gibi mineraller de içerir. Tüm bunları aynı anda vücuda almak ise, sindirimi rahatsız edebilir. Bu durumda halsizlik, şişkinlik ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Kan şekeri düşer ve uyku haline gireriz. Tam da bu sebepten dolayı balığın üzerine tatlı yeme ihtiyacı hissederiz.
Balığın bayat olma ihtimaline karşı sütlü tatlılar tercih edilmez. Şerbetli tatlılar ise şeker oranı çok fazla olduğundan dolayı mideye rahatsızlık verme ihtimali çok yüksek olduğu için tercih edilmez. Peki 'Didar biz ne yiyeceğiz?' dediğinizi duyuyorum. Helva, balıktan sonra yenilebilen en ideal tatlıdır. Neden mi? Helva içerdiği tahin sayesinde balıkta biriken ağır metalleri sıfırlıyor, radyasyon ve bazı ilaçların etkilerinden vücuttaki fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesini normalleştiriyor.
''Balıktan sonra illa helvamı yemek zorundayım, ben sevmiyorum helvayı.'' diyenler içinde bazı alternatiflerim var.
İrmik helvası, balıktan sonra en çok tüketilen tatlıdır. Sindirimi rahatlatması ve kan şekerini dengelemesi nedeniyle, balığın yanına yakışacak tatlıların başında gelir. Balığın yanında yapabileceğiniz tatlılardan bir diğeri, un helvasıdır. Un, tereyağı ve süt ile hazırlanan un helvası, fıstık ile zenginleştirilir. Ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Kahvaltı sofralarında sunulan fındık ezmesi, hafif tadıyla balığın üstüne tüketilebilecek tatlılardan biridir. Yalnızca 4 malzemeden oluşan fındık ezmesini, kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz. Fırında sütlaç, sütlü bir tatlı olmasına rağmen, balığın üzerine yenebilecek en lezzetli tatlılardan biridir. Ancak fırın sütlacın sindirimi kötü etkilememesi için, yiyeceğiniz balığın taze olduğundan emin olmanız gerekir. Klasik şekerpareye göre daha hafif bir tada sahip olan haşhaşlı şekerpare, irmik, kakao ve haşhaş ile hazırlanır. Küçük porsiyonlar halinde sunulur ve ılık bir şekilde servis edilir. İrmik ve un karışımından oluşan revani, Osmanlı'dan günümüze miras kalan tatlardan biridir. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanır. Porsiyonu, yaklaşık 345 kalori değerindedir. Batı Anadolu'ya özgü bir tatlı olan şambali, İzmir mutfağıyla özdeşleşmiştir. İrmik, süt ve şerbetten oluşan şambaliyi, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Daha öncede söylediğimiz gibi tahin, balığın ağır yapısını hafifletmek için ideal bir besindir. Hafifliği ile sindirimi rahatlatan tahinli kabak tatlısı, balığın üzerine yenebilecek ideal lezzetlerden biridir. Yazar: Pasta Şefi Didar Yanar https://www.instagram.com/chefdidaryanar Şunlara da göz atın;