Geçen sayıda “Yaza merhaba” derken yapımı çok kolay olan ve serinleten yerel dünya lezzetlerinden reçeteler paylaşmıştım... Bu sayıda sıcaklık arttı, haliyle artık şöyle keyifle içip “Oh” diyeceğimiz, ferahlayacağımız farklı reçeteler ile devam etmek hiç de fena olmaz diye düşündüm. Paylaştığım reçeteler, dünyanın o bölgesine özel ünlü kahveleri ve orijinal reçeteler. Kahve üzerine süt, buz ekleyip soğuk kahve hazırladığınız tarifleri zaten biliyorsunuz. Önemli olan hem bir kültür tanışması yaşamak hem de ilginç hikayeleri ve yapılışları ile farklı notaların damağa vuruşunu sağlamak. Kahveler, buzlar, blender artık ne varsa başlayalım...
Tayland’dan bir lezzet ile başlıyoruz. Kahvelerin yerel yorumlamaları ile gerçekten zengin bir destinasyon. Hem yapım kriterleri hem de demleme ekipmanları ile farklılıklar yaratmaya çalışıyor ve başarıyorlar. Tung dtom adı verilen bez ile kahvenin süzülmesini sağlayan basit bir el aparatı ile pour over yöntem bir demleme ekipmanı kullanılıyor. Tabii ki siz bulamadıysanız ya da evde demlerken V60 veya chemex ile de demleyebilirsiniz. Kahvenin adı ‘oliang’ olsa da ‘olieng’ veya ‘oleang’ da denilebiliyor, kelime hatası yaptığımı zannetmeyin. Oliang yaparken kahvenin harman değil de yöresel olması ve güçlü bir kahvenin kullanılması daha iyi sonuç veriyor ama zevk sizin. Ben, Kolombiya çeşitleri ile iyi sonuçlar elde ediyorum. Burada sizin damak zevkinize göre şekillendireceğiniz kısım baharatlar. Kahveyi öğüttükten sonra demlemeden önce kuru haldeyken, kakule, bir tatlı kaşığı şeker, susam çekirdekleri veya karahindiba tohumları gibi karışım baharatlar serisini de kahveye ilave edip karıştırın. Sevmediğiniz varsa kullanmayabilirsiniz. Bu eklentiler ile kahveyi ağır ağır demleyin ve demlendikten sonra yaklaşık 10 dakika bekletin. Bu şekilde tatlar iyice otursun.
Sonra long drink bardakta bu karışıma buz ve en üste de yoğunlaştırılmış süt veya süt kreması ilave ederek sunumu tamamlayın. Krema burada baharatlı kahve karışımının ağzınıza aldığınızdaki tat dengesini koruyacak, bir nevi yastık tabakasını oluşturacak. Çok ferah ve haliyle içinde barındırdığı doğal baharatlar ile sağlıklı bir içecek. Fakat ilaveleri yaparken baharatların baskın tatlarını düşünerek keyfinize göre oranlamasını iyi yapın ki bir tat diğerinin önüne geçmesin.
Sunumu çok güzel gözüken keyifli bir lezzet de İtalya’dan gelsin bakalım. Yapımı çok basit ama sonuç ve dip notalar çok iyi. Double espresso kullanın tarifte. Bir shaker’a ihtiyacınız var ya da karıştıracak bir kap da olabilir. Double espresso’yu (60 ml) aldıktan sonra 1 tatlı kaşığı şeker ile beraber kar buz tercih edilerek 7-8 parça buz ile shaker’da 10-12 saniye kuvvetlice karıştırın. En üstte karıştırma sonunda köpük misali bir katman oluşacak ki bunu, sunumda çok keyifli bir görsel olarak kullanacağız. Ben bu karışıma vanilya özütü veya limon kabuklarını ekliyorum. Tatlı ve ekşi bir tat karışımı dipte hissedeceğiniz notaları size içim bittikten sonra çok güzel bir aroma olarak sunuyor. Tabii önemli nokta şu; vanilya veya şurup gibi tatlı bir malzeme kullanacaksanız şekeri azaltın, çok şekerli olabilir. Limon kabuğu eklerken kabukların iç kısımlarında limonun beyaz lifleri ve tabakası olmasın. Eğer olursa acılık vermeye başlar, keyfiniz kaçar. Sonrasında martini bardağında sunum yapın. Süslemede yine bir limon dilimi kullanabilirsiniz. Şeker miktarını azaltırsanız tavsiyem; biraz esmer şeker serip pürmüz ile 2-3 saniye yakmanız. Karamelize edin, crem brule görüntüsüne benzer bir görsel şölen yaratabilirsiniz.
Damak zevkinize göre en lezzetli kahveyi evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. İşte bunun için ihtiyacınız olanlar ve birbirinden çekici üç soğuk kahve reçetesi...
Gelelim en havalı reçetelerden birine… Pumpkin spice latte’ler kış aylarında bir hayli popüler olmuştu… Soğuğu nasıl oluyor derseniz, bence çok keyifli ya da balkabağını ben çok seviyorum. Bunun için biraz malzemeye ihtiyaç olacak. Baharatların tercihini isteğinize göre siz yapabilirsiniz. Önemli olan balkabağı püresi. Balkabağını haşlayıp blender’dan geçirerek kendiniz de hazırlayabilir ya da hazır satılan doğal balkabağı püreleriyle de işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Malzemeler biraz fazla olduğu için bu tarif için bir liste yazıyorum.
Malzemeler:
Baharatları balkabağı püresi ile beraber blender’da karıştırın. Bu karışımın kıvamı çok koyu olursa çok az su ile açabilirsiniz. Yoğun ve akışkan bir kıvama gelmesi gerekiyor. Baharatlı balkabağı püre karışımınız hazır olunca bu karışımı bardağınızın 1/3’i ölçüsünde blender’a ekleyin. 6-7 parça buzu ve sütü ilave edin. En son espresso’nuzu da ekleyip 7-8 saniye blender’da çırpın ve long drink bardağınızda buz ile servis yapın. Üzerine çırpılmış yemek kreması ekler ve biraz tarçın serperseniz harika bir lezzet ve görsel şölen olur. Ama dikkat edilmesi gereken şey, baharatlar güçlü aromaları ile öne geçmemeli ve dengeyi korumalı. İsteğinize bağlı ayarlamaları muhtemelen 1-2 denemeden sonra bulacak ve arkadaşlarınızı, sevgilinizi mutlu edip hava atmanızı sağlayacak bir reçete hazırlamış olacaksınız. Üstelik evde! Mutlaka deneyin. Benden söylemesi...