Kanserde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Uzm. Dyt. ve Fitoterapist Hanse Nur Büyükdağ

Lezzet.com.tr Yazarı hanse.buyukdag@gmail.com
Kanser hastaları nasıl beslenmeli? Kansere yakalanmamak için neler tüketmek gerekir? Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Hanse Nur Büyükdağ sizler için merak edilenleri anlattı:

Kanser, kontrolsüz hücre bölünmesi sonucunda oluşur. Özellikle karın çevresi yağ dokusu arttığı zaman o bölgede enfeksiyon ve sitokin oluşuyor, bu durum kanser hücrelerini tetikliyor. Genetik olarak temeliniz varsa kansere yatkınlık artıyor. Bu sebeple kansere yakalanmak genetik yatkınlık ve beslenme ile bağlantılıdır. 

Kanserde kontrolsüz hücre bölünmesi olduğu için serbest radikal denilen sistem normale kıyasla daha fazla çalışıyor. Beslenme ile önleyebileceğiniz ya da süreci hafifletip, rahatlatabileceğiniz bir prosedür. Özellikle kansere yakalandıktan sonra ağır tedaviler uygulanıyor. Hormon tedavileri,  radyoterapi, kemoterapinin bazı yan etkileri bulunuyor. Bu etkileri azaltmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için fitoterapi ve beslenmeden yardım alabilirsiniz. 


Kanser Hastaları Nasıl Beslenmeli?

  1. Kanser hücrelerinde bir kişi kanser olduysa ve tedavisi yapıldıysa bir yan etki olarak hızlı kilo kaybı gözlemlenecektir. Tedavi ağır olduğu için kas kaybına yol açıyor. Bu durum bağışıklık düşüklüğüne sebep oluyor. Bunun nedeni hücrelerde yeteri kadar protein ve hücre sentezlenmesinin oluşmaması. Bu durumda kanser tedavisinde ekstra protein tüketimi önemli bir rol oynuyor. 
  2. Ağır kanser hastalarında protein takviyesi yapılır. Daha hafif kanser hastalarında et, tavuk, balık, yumurta gibi besinlerle protein ihtiyacı karşılanabilir. 
  3. Yumurta beyazı anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Hücreleri çok hızlı yeniler. 
  4. Kalsiyum ve kalsiyum emilimi azaldığı için kalsiyumdan zengin beslenmek, probiyotik açısından zengin beslenmek önemlidir. Kefir, yoğurt, sert peynir tüketmek önemlidir. 
  5. Kanser hastalarının bağışıklığı düşük olduğu için vitamin tüketmeleri önemlidir. A vitamini, C vitamini, E vitamini ve selenyumdan zengin beslenmeleri gerekir. Bunlar yüksek dozda antioksidan içerir. Bunları içeren; havuç, maydanoz, kırmızı kapya biber, koyu yeşil yapraklı sebzelerde, mantar, brezilya fındığında vardır. Özellikle kanser hastaları bu açıdan yüksek beslenmelidir.
  6. Bol su tüketilmelidir. 
  7. Hızlı kilo kaybında su azalması meydana gelir. Bu sebeple mineralli su tüketmek bu aşamada önemli rol oynar. 
  8. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Kansere Yakalanmamak İçin Ne Yapılmalı?

  1. Kanser, kontrolsüz hücre bölünmesi sonucunda oluşur. Özellikle karın çevresi yağ dokusu arttığı zaman o bölgede enfeksiyon ve sitokin oluşuyor, bu durum kanser hücrelerini tetikliyor. Ancak genetik yatkınlık önemlidir. Genetik yatkınlık ve aile geçmişinde kanser öyküsü kansere yatkınlığı oldukça etkilemektedir. Kansere yakalanmayı arttıran karın çevresi yağlarını eritmek, düzenli beslenmek, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir. 
  2. Antioksidan açısından zengin beslenerek, mineral miktarını arttırarak kansere yakalanma oranınızı azaltabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Crohn hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Kanserden korunmak için 10 öneri
  3. Kanser düşmanı 10 besin
  4. Altın karışım tarifi
  5. Diyabetik tarifler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme