Crohn Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Uzm. Dyt. ve Fitoterapist Hanse Nur Büyükdağ

Lezzet.com.tr Yazarı hanse.buyukdag@gmail.com
Crohn hastaları ne yemeli, ne yememeli? Crohn hastaları nasıl beslenmeli? Crohn hastaları hangi diyeti uygulamalı? İşte, Hanse Nur Büyükdağ'dan Crohn hastaları için beslenme önerileri:


Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar devam eden gastrointestinal sistemde oluşan iltihaplanma olarak düşünülebilir. Dışkıda kanama, karın ve midede yüksek gaz, şişkinlik ve sindirim şikayetleri görülür. Crohn hastalığının tedavisi beslenme ile tamamen mümkün. Ancak çok sıkı bir beslenme prosedürü olduğunu unutmamanız gerekir. Crohn hastaları için 3-4 aşamalı beslenme tedavisi uygulanabilir.

Crohn Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Crohn hastalığı olan kişilerde alkol ve kafein içeren her şey beslenmeden çıkarılmalıdır. İlk hafta hastalara çiğ sebze ve bakliyat verilmemektedir. Bununla birlikte ilk hafta gluten ve laktoz içeren besinlerde hiç tüketilmemelidir. Gluten ve laktoz bağırsaklara etki ederek kanamayı artırabilir. Beslenmenin ilk haftasında amaç bakterileri temizlemek ve eliminasyon diyeti yapmaktır. İlk haftadan sonra tamamen kısıtlanan besinler yavaş yavaş beslenmeye dahil edilebilir.


İlk haftadan sonra laktoz tüketilir ve vücudun tepki verip vermediğine bakılır. Ardından karbonhidrat tüketimi ölçülü bir şekilde başlar. Yani beslenmenin ilk adımında tamamen kısıtlayıcı olsa da, kısıtlanan besinler sonrasında beslenmeye eklenir. İlk hafta yalnızca pişmiş sebze ve proteinden zengin besinler (tavuk, et, yumurta, balık) tüketilmesi önerilir. Bunun dışında çorba ve glutensiz yulaflar da tüketilebilir.


İlk hafta sınırlandırılan yiyeceklerden sonra kanama miktarı yavaş yavaş azalır. Vücut yenilenmeye başlar. Kendinizi daha az şişkin hissedersiniz ve hazımsızlığın azaldığını fark edebilirsiniz. Çünkü bu diyetle birlikte vücuttaki enfeksiyonu atıyorsunuz. Hindistan cevizi yağı ve avokado yağı, mukozayı onarır. Bu yağlar bakımından zengin, protein, kalsiyum ve probiyotik içeren besinler ikinci hafta beslenmeye eklenir. Kefir, yer elması, enginar ve kök sebzeler, vücuttaki iyi bakterileri onarır.


Şunlara da göz atın;

  1. Stent takıldıktan sonra nasıl beslenmeli?
  2. Guatr hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Koah hastaları için beslenme önerileri
  4. Astım hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme