Hurmanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Canan Aksoy

Lezzet.com.tr Yazarı canan@cananaksoy.com
Hurmanın faydaları nelerdir? Günde kaç tane hurma yenmeli? Hurmanın besin değerleri nedir? Dyt. Canan Aksoy'dan hurmanın faydaları ve besin değerleri hakkında merak edilenler:

Ramazan ayının sembolü olarak bilinen hurma, palmiyegiller familyasından bir besindir. Hurma meyvesi % 44- 48 oranında şeker,%0.2-0.5 arasında yağ içerir. Protein içeriği hurmanın cinsine göre değişir ancak Rutab cinsi Hurmanın % 1.22 si protein içermektedir. Potasyum açısından zengin olan Hurma aynı zamanda içeriğinde kalsiyum, magnezyum, demir, A-B1-B2 ve C vitamini de içerir.% 0.5- 3.9 oranında cinsine göre değişen miktarda pektin adı verilen kıymetli bir posayı da yapısında bulundurur. Pektin sayesinde sindirim sistemini geç terk ederek uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Önemli bir antioksidan olan fenol açısından da hurma, kayısı ve yabanmersiniyle karşılaştırıldığında çok daha yoğun fenol içerdiği görülmüştür. Glisemik indeks açısından şeker içeriğinin yüksek olmasına rağmen posası sayesinde düşük glisemik indekse sahiptir. Bitkisel kaynaklı hormonlarda içeren hurmanın özellikle Deglet Noor denilen cinsinin doğum sonrası kanamaları azaltmakta kullanılabileceğini gösteren çalışmalar yapılmıştır. İçerdiği mineral ve vitamin örüntüsü açısından bağışıklık sistemi içinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle beraber sofralarımızda daha sık göreceğimiz Hurmayı tüketirken yine de porsiyonuna dikkat çekmek isterim , 40 gram hurma yaklaşık 110 kaloridir. (2 orta boy hurma olarak düşünebilirsiniz).

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

  1. Besleyicidir

Hurma mükemmel bir beslenme profiline sahiptir. Kurudukları için kalori içerikleri çoğu taze meyveden daha yüksektir. Hurmanın kalori içeriği, kuru üzüm ve incir gibi diğer kuru meyvelere benzer. Hurmadaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Geri kalanı çok az miktarda proteinden elde edilir. Kalorilerine rağmen, hurma önemli miktarda lifin yanı sıra bazı önemli vitaminler ve mineraller içerir. 100 gram hurma aşağıdaki bileşenleri içerir;

  1. Kalori: 277
  2. Karbonhidrat: 75 gram
  3. Lif: 7 gram
  4. Protein: 2 gram
  5. Potasyum: Günlük İhtiyacın %20'si
  6. Magnezyum: Günlük İhtiyacın %14'ü
  7. Bakır: Günlük İhtiyacın  %18'i
  8. Manganez: Günlük İhtiyacın %15'i
  9. Demir: Günlük İhtiyacın %5'i
  10. B6 Vitamini: Günlük İhtiyacın %12'si

Hurma, sağlık yararlarının çoğuna katkıda bulunabilecek antioksidanlarda da yüksektir.

  1. Yüksek Lif İçerir

Yeterli lif almak genel sağlığınız için önemlidir. 100 gram hurma yaklaşık 7 gram lif içerir. Bu da beslenmenizdeki lif miktarını arttırmanın iyi bir yoludur. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Ayrıca hurmadaki lif, kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle hurma, belirli bir gıdayı yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar hızlı yükseldiğini ölçen düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir.

  1. Yüksek Antioksidan İçerir

Hurma, çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahip çeşitli antioksidanlar sağlar. Antioksidanlar, hücrelerinizi, vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olabilecek ve hastalığa yol açabilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerden korur. İncir ve kuru erik gibi benzer meyve türleriyle karşılaştırıldığında, hurma en yüksek antioksidan içeriğine sahip görünüyor. Hurma, kalp hastalığı, kanser, Alzheimer ve diyabet gibi bazı kronik hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilecek çeşitli antioksidanlar içerir.

  1. Beyin Sağlığını Destekleyebilir

Hurma yemek beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Beyinde plaklar biriktiğinde, beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozabilir ve bu da sonuçta beyin hücresi ölümüne ve Alzheimer hastalığına yol açabilir. Hurmanın potansiyel beyin güçlendirici özellikleri, flavonoidler de dahil olmak üzere iltihabı azalttığı bilinen antioksidanların içeriğine atfedilmiştir. Bununla birlikte, tarihlerin beyin sağlığındaki rolünü doğrulamak için insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

  1. Doğal Doğuma Teşvik Edebilir

Hurma, hamile kadınlarda geç dönem doğumu teşvik etme ve kolaylaştırma potansiyeli açısından incelenmiştir. Bu meyveleri hamileliğin son birkaç haftasında yemek, servikal genişlemeyi teşvik edebilir ve indüklenmiş doğum ihtiyacını azaltabilir. Ayrıca işçilik süresini azaltmak için de yardımcı olabilirler. Hurma yemek, doğumu teşvik etmeye ve doğum süresini kısaltmaya yardımcı gibi görünse de, bu etkileri doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Hurmaların hamilelikte sahip olabileceği rol, muhtemelen oksitosin reseptörlerine bağlanan ve oksitosinin vücuttaki etkilerini taklit eden bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Oksitosin, doğum sırasında doğum kasılmalarına neden olan bir hormondur. Ek olarak, hurma, kasılmaları kolaylaştırmaya yardımcı olduğu gösterilen bileşikler olan tanenler içerir. Ayrıca doğum sırasında enerji seviyelerini korumak için gerekli olan iyi bir doğal şeker ve kalori kaynağıdır.

  1. Mükemmel Doğal Tatlandırıcı

Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle hurma çok tatlıdır ve aynı zamanda ince karamel benzeri bir tada sahiptir. Sağladıkları besinler, lifler ve antioksidanlar nedeniyle tariflerde beyaz şeker için harika bir sağlıklı alternatif oluştururlar. Beyaz şeker yerine hurma koymanın en iyi yolu, bu tarifte olduğu gibi hurma ezmesi yapmaktır. Hurmaların blenderda su ile karıştırılmasıyla yapılır. Temel kural, şekeri 1: 1 oranında hurma ezmesiyle değiştirmektir. Örneğin, tarifte 1 su bardağı şeker gerekiyorsa, bunun yerine 1 su bardağı hurma ezmesi koyacaksınız. Hurmaların lif ve besin değeri yüksek olmasına rağmen, kalorileri oldukça yüksektir ve en iyi şekilde ölçülü olarak tüketilir.

  1. Diğer Potansiyel Sağlık Faydaları

Hurmaların, henüz kapsamlı bir şekilde araştırılmamış olan birkaç sağlık yararına sahip olduğu iddia edilmiştir.

  1. Kemik sağlığı: Hurma fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi çeşitli mineraller içerir. Bunların tümü, osteoporoz gibi kemikle ilgili durumları önleme potansiyelleri açısından incelenmiştir.
  2. Kan şekeri kontrolü: Hurma, düşük glisemik indeksi, lifi ve antioksidanları nedeniyle kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, onları yemek diyabet yönetimine fayda sağlayabilir.

Bu potansiyel sağlık yararları umut verici olsa da, sonuçlara varılmadan önce daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

  1. Diyetinize Eklemek Kolay

Hurmalar inanılmaz derecede çok yönlüdür ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Genellikle badem, fındık yağı veya yumuşak peynir gibi diğer yiyeceklerle eşleştirilirler. Hurma ayrıca çok yapışkandır, bu da onları kurabiye ve bar gibi unlu mamüllerde bir bağlayıcı olarak faydalı kılar. Bu tarifte olduğu gibi sağlıklı atıştırmalıklar veya enerji topları yapmak için hurmaları fındık ve tohumlarla da birleştirebilirsiniz. Dahası, salata sosları ve marine sosları gibi sosları tatlandırmak için hurma kullanabilir veya bunları smoothie ve yulaf ezmesi ile karıştırabilirsiniz. Hurmaların kalorilerinin yüksek olduğunu ve tatlı tatlarının fazla yemelerini kolaylaştırdığını belirtmek önemlidir. Bu nedenle, en iyi şekilde ölçülü olarak tüketilirler.

Hurma Yıkanır Mı?

Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan kadmiyum ve kurşun gibi ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur.

Hurma Günde Kaç Tane Yenmeli?

Hurmanın faydalarından yararlanmak için, günde 3 adet tüketmek yeterlidir. Ancak yüksek oranda şeker içerdiği için, diyabet hastalarının hurma miktarını uzmana danışarak belirlemesi gerekir. 

Hurma Çok Yenirse Ne Olur?

Hurmanın fazla tüketilmesi, başta şişkinlik ve hazımsızlık olmak üzere farklı mide problemlerine yol açar. Sindirimi uzun süren hurma, kendinizi uzun süre tok ve rahatsız hissetmenize de neden olabilir.

Şunlara da göz atın:

  1. Hurmalı tarifler
  2. Cennet hurması nasıl yenir?
  3. Oruç tutarken bağışıklığı güçlendirmenin yolları
  4. 10 kilo verdiren Ramazan diyeti
  5. Susuzluğu gideren 10 besin

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi