Emziren Anneler Nasıl Zayıflar?

Canan Aksoy

Lezzet.com.tr Yazarı canan@cananaksoy.com
Emziren anneler zayıflamak için ne yapmalı? Emziren anne zayıflamak için ne içmeli? İşte, Dyt. Canan Aksoy'dan emziren annelerin zayıflaması için beslenme önerileri:

Gebelik dönemi bitip , bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman hem bebeğiniz hem de kendiniz için yeni bir döneme giriyorsunuz . Bir taraftan emzirdiğiniz için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gerekirken öbür yandan gebelik süresince veya öncesinde aldığınız kiloları vermek istiyorsunuz.

Emzirme aslında her açıdan gebeliğin devamı gibidir. Gebelik süresince deri altı yağ dokusu artar ve bu birikim emzirme süresince süt yapımı için gereken enerji olarak kullanılır. Hedef İlk altı ay boyunca bebeğinizi emzirmektir, ilk 6 ay boyunca bebeğe anne sütü tek başına yeterlidir. İyi ve dengeli bir beslenmeyle emziklilik aslında kendi içinde bir kalori yakma dönemidir. Emziren annelerin yaklaşık günde 769 ml süt salgıladığı ortalaması bulunmuştur bu da ortalama 600 kalori süt salınımı için kalori harcamak demektir. Düşünün hangi spor size günde 600 kalori yaktırabilir. Bu kalori yakmanın getirdiği durumu beslenmenizin içeriği sağlıklı ve dengeli oluşturarak planlarsanız hem sağlınıı kaybetmemiz hem de zayıflamış olursunuz.

Emzirme Döneminde Günlük Kalori İhtiyacı

Öncelikle bu dönemde ayda 2 kilodan fazla kilo kaybının makul ve mantıklı olduğunu unutmayın. Büyük hedefler koymak fazla kalori kısıtlaması demektir bu da emziren anne için sağlıklı bir beslenme şeklini oluşturmayı engeller. Büyük hedefler koyup bunlara ulaşamadığınız zaman motivasyon kaybı da cabası. Emziren bir annenin diyeti 1800 kaloriden aşağıya olamaz , bunun altındaki enerjide artmış besin ihtiyaçlarını karşılamamız mümkün değildir.

Emzirme döneminde artan kalori ihtiyacı 500-750 kalori arasındadır , bu da bizim sınırsız yiyebileceğimiz anlamına gelmez. Tam tersine limitlerimizin belli olduğu anlamına gelir. O yüzden lütfen emziriyorsun yemen lazım yoksa sütün olmaz dolduruşlarına gelmeyin. Önemli olan sağlıklı ve dengeli bir içerikle yeterli kaloriyi ve besin öğelerini almaktır.

Emziren Anneler Nasıl Zayıflar?

  1. Su, sütün oluşmasında ki en önemli bileşendir. Her emzirme öncesi ve sonrası içeceğiniz bir bardak su süt miktarının artmasını sağlarken , anneninde iştahını kontrol etmesini sağlar. Bol su için.
  2. Anne sütünün ikinci en temel bileşeni kalsiyumdur. Anne kalsiyum almazsa , kemiklerinde ki kalsiyum kullanılır.Emziren annenin günde 2-3 su bardağı süt – yoğurt , 60 gram kadar peynir tüketmesi bu yüzden önemlidir. Süt yoğurt içerdiği protein sayesinde tokluk hissinizi artırırken kemiklerinizin korunması da yardımcı olacaktır.
  3. Bol yeşil yapraklı sebze ve salata, folik asit, bazı b vitaminleri , antioksidan içeriği sayesinde sağlıklı ve dengeli beslenmenize yardımcı olurken , içerdiği posa sayesinde bağırsaklarınızın düzgün çalışmasını , bol çiğneme sayesinde de açlığınızı kontrol etmenizi sağlayacaktır.
  4. Protein, yumurta-tavuk-et-balık- peynir- kuru baklagiller – kuruyemişler içerdikleri protein, demir, B12 gibi vitaminler açısından kıymetlidir. Özellikle de az yağlı (kızartmadan kaçınarak pişirmek), sebzeyle pişirmek gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ve porsiyon kontrolü sağlanırsa  kilo vermenize yardımcı olacaktır.
  5. Sebzeler , pek çok sebzenin kalori içeriği 100 gramında 50 kaloriden azdır ve bunun bir kısmı da sindirilemeyen karbonhidrat (yani posadır), sebzeler düşük kalori içerikleri sayesinde günlük kalori alımınızı kontrol etmenize yardımcı olur o yüzden her öğününüzde sebzeye yer vermeye gayret edin.
  6. Yumurta, anne sütünden sonra en iyi sindirebilen üründür bu yüzden günde 1 yumurta yemenin iştah kontrolü dolayısıyla kalori kontrolü açısından önemi büyüktür. Her gün bir yumurta özellikle haşlanmış veya sebzeyle pişmiş haliyle tüketin.
  7. Ve tabi ki egzersiz; emzirmek, doğum sürekli bakıma ihtiyaç duyan yavrunuz evet hayat zor ancak bunlar egzersiz yapmaya bahane değil, yürüyün, yüzün veya dans edin ama hareket edin.
  8. Bunun dışında gebelik veya öncesinde bir kronik hastalığınız varsa lütfen diyetisyeninizi dinleyin ve gerekiyorsa mutlaka bir diyetisyenden destek alın. Yeterli dengeli ve sağlıklı bir beslenme hayatınızın hangi döneminden geçerseniz geçin en önemli kılavuzunuz olsun.

Şunlara da göz atın;

  1. Anne sütü kalitesini artıran besinler
  2. Anne sütü nasıl saklanır?
  3. Hamilelikte ne yenir?
  4. Hamilelikte pilates nasıl yapılır?
  5. Hamilelikten sonra nasıl kilo verilir?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri