Kürt böreği mi? Küt böreği mi?

Başak Okşak

Lezzet.com.tr Yazarı bnoksak@doganburda.com
“Ustaya Sorduk” isimli mini video röportaj serimizin 7.bölümünde Ayfer Yavi’den Kürt böreğinin hikayesini dinliyoruz. Peki siz bu böreği sever misiniz? Başak Okşak ve Ayfer Yavi’nin keyifli sohbetini kaçımamanızı öneririz.

Küt sözü aslında uydurma bir söz. Bu börek Bingöllü ustalardan çıkmış. Adam İstanbul'a geliyor, aynı zamanda hamallık yapıyor. Mehmet Usta, İstanbul'a gelince kendisi için börekler yapıyor, ayrıca arkadaşlarına da ikram ediyor. Tabi o zamanlar kıyma çok pahalı olduğu için içsiz börekler yapılıyor. Ustanın yaptığı bu börek, işçilerin de çok hoşuna gidiyor. Sonrasında bu işi ilerletip börekçi dükkanı açıyor. Bu yüzden kürt bir usta yaptığı için, börek kürt böreği ismini alıyor. Zaman içinde böreğin üzerine pudra şekeri serpilmeye başlıyor. Yani hem tatlı, hem de tuzlu olarak tüketilen bir börek aslında. Benim de favorilerim arasındadır. Kürt böreğinin gelişimi, 1800'lü yılların sonuna tekabül ediyor. Küt ismi, börek çok çıtır olduğu için keserken çıkan küt seslerinden dolayı bu isimle anılmaya başlıyor. Uzun tahta cetvellerle kesilir bu börek. 

Kürt böreği tarifine göz atmayı unutmayın.

Haber Kategorileri

Söyleşiler