Yoksa siz de benim gibi İstanbul'da kalanlardan mısınız?
O zaman şehrin en yeni etçisinden bildiriyorum. Neden mi?
''Vadi Istanbul'daki Meatday mutlaka denemelisin'' dedi canım Özge Bahçetepe. Eşiyle girip bayılmışlar ''Hem etler 14 saat tütsüleniyor'' dedi. Ne yalan söyleyeyim et uzmanlık alanım değil, 14 saat tütsü nedir ve neye yarar önce onu bir öğreneyim dedim, bilenlere sordum.
Meğer tütsülemenin tarihi MÖ 9000’e kadar uzanıyormuş. Avcılar avladıkları etleri ateşin yanında bekletirlermiş. Zamanla ateşe yakın olan etlerin daha uzun ömürlü olduğunu fark etmişler. Daha sonra avlanan etlerin kullanılmayan kısımlarını ateşe tutarak saklamışlardır. Yani aslında ihtiyaçtan çıkmış. Odun ateşi ve etlerin dumanla ön pişirmeden geçirilmesiyle yapılan bu işleme tütsülenme deniliyormuş. İşin püf noktası ise eti ateşle temas ettirmemek. Bence muhteşem yöntem çünkü ata yadigarı mangalın ne kadar kanserojen olduğunu maalesef yeni öğrendik. Üstelik mangal yapmayı bildiğini söyleyen herkesin yapamadığına da şahidim. Neyse o bir başka yazı konusu. Tütsülemede dumanı en iyi olan ağaç ise meşe, kayın, kiraz ve erikmiş. Onların talaşıyla yapılan tütsüleme farklı oluyormuş. Her zaman diyorum ya yemek pişirmek de bir sanat. Al eti koy tavaya olmuyor işte.
Neyse uzun lafın kısası Meatday Vadi istanbul'a gittim. Tabii ki eski usul tütsüleme değil. Teknoloji sağ olsun tütsü fırınları görkemli. Kullandıkları eti, kaburga, kol vs... önceden marine ediyorlar. Sırlarını öğrenemedim ama belki ikinci gidişimde tarif alabilirim. Tütsülenen et daha lezzetli olur deniliyor ya az bile demişler ben bu kadar yumuşak lezzetli bi net yemedim. Bu arada sağlıklı yemek meraklısı olarak öğrendim ki tütsülenen gıdalarda antioksidan özellik meydana geliyormuş. Yani sadece tadı güzel değil, vücuttan mikropların kolayca atılması için de gıdalar tütsüleniyormuş. Bu sırada bir uyarı eğer tütsüleme uygun şartlarda yapılmazsa, sağlık açısından sorun olabilir. Yani güvendiğiniz yere gideceksiniz.
Bu arada ana yemeğin yanında gelen bütün mezeler ücretsiz. Örneğin ben humusa bayıldım. Minimum 300 gr et sipariş ediyorsunsuz. Mezeler, alkolsüz içecekler bedava. Sosları hiç anlatmıyorum, meraklısına çeşit çeşit. Açıkçası ben etin tadını sosla bozmayı sevmiyorum. Tatlı mı? Baklava, meyve ikramları...
Meatday Vadi istanbul
Vadi İstanbul Park etabı D7F Blok
0 507 760 60 60