Dürüst Yemek, Toprağa Saygı

Balçiçek İlter

Lezzet.com.tr Yazarı bbalcicek@gmail.com
Yükselişinin hızla sürdüğü ve yıldızının parlamaya devam ettiği Neolokal'in yeni menülerini tattım.

Neolokal deyince aklınıza ne geliyor?

Tabii ki ünlü şefi.. Maksut Aşkar..

Michelin Yıldızı..

Michelin yıldızı sahibi 15 bin restoran arasında üç yüz küsür yeşil yıldızdan biri...

Gault&Millau 'Yılın En iyi Restoranı'

Dünyanın en iyi restoranları listesinde 63. Sıra...

Başarılar, alkışlar...

Listeye devam edebilirim, hep beraber edebiliriz.  Hatta inanın edeceğiz tüm kalbimle inanıyorum, hatta biliyorum. Neden mi eminim? Çünkü Neolokal'i kurulduğu günden itibaren takip eden biri olarak farklarını biliyorum, çabalarını, hep çıtayı yukarı taşıyışlarını...

Geçtiğimiz hafta Oğul Türkkan ve Mehmet Özer ile Neolokal'de yeni mönüleri deneyimledik. Mönüleri diyorum çünkü artık 'glutensiz' ve 'vegan' seçenekleri de mevcut. Önce buna şapka çıkarıyorum. Boşuna yeşil yıldızları yok sevgili Maksut Aşkar ve Erim Leblebicioğlu'nun. Bu iki dost, iki ortak, arkadaşlıkların ve hatta sosyal ilişkilerin çok zor yürütüldüğü bu sektörde müthiş bir tutku ve mütevazılıkla direniyorlar. Hani herkesin ağzında ya 'sürdürülebilirlik' kavramı. Kim neyi sürdüreceğinden bile emin değil, hatta bu kelimenin ne anlama geldiğini bile bilmiyor. İşte o yüzden Maksut Aşkar'ın 'sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik' çabasını çok kıymetli buluyorum. İşte onları farklı kılan da bu bence. Zamana bağlı kalmadan ilerlemek, gelenek görenekleri özümseyerek yitip gitmeye yüz tutmuş kültürleri yemek sofrasında tekrar canlandırabilmek. Yeni menüde tam böyleydi işte. Bu toprakların tadını, kokusunu hissettiğimiz, biraz bizi geçmişe götüren, biraz anne mutfağını anımsatan ama gelecekten ve gelişimden korkmayan cesur tabaklarla karşılaştık. O kadar günü ve geleceği yakalamış ki, bir mantar sunumu öncesi masalarımıza kulaklıklarıyla gelen iPad'lerden görsel bir şov izledik ve ardından tattık. Gidip yaşamanız lazım, ne yazsam boş. Erim Leblebicioğlu'nun söylemiyle 'Bu sunum öncesi bu video ve müzik olmasaydı bu mantar bu kadar etkili olur muydu?'

Gelelim birbirinden lezzetli yaratıcı tadım menülerinin içeriğine...

Tadım Menüsü

SİNKONTA, zeytinyağlı bal kabağı ve kabak çeşitleri, bal kabağı ve mandalina sos, soğan, sebze köpüğü


PALAMUT, tarhunlu beneksiz börülce pilaki ve balık sosu,

KUZUGÖBEĞİ MANTISI, mantar sosu ve emülsiyonu, sote kuzugöbeği mantarı, isot yağı

PAZILI LÜFER, karides yaprağı, karides sos
KUZUKULAĞI SORBE
AĞIR PİŞMİŞ KUZU, kuzu döş, köfte ve kokoreç, şeker fasulye piyazı GÜLLÜ REVANİ, güllü sütlü dondurma, gül lokumu, Hindistan cevizli beze.

Vejetaryen Tadım Menüsü 

(Yabancılar tarafından en fazla tercih edilen)

Neolokal’in EKŞİ MAYALI’sı, maydanozlu tereyağı, ayı mantarı tozu,

SİNKONTA, zeytinyağlı bal kabağı ve kabak çeşitleri, balkabağı ve mandalina sos, soğan, köpük,

ZEYTİNYAĞLI KESTANELİ KEREVİZ, kestaneli karnabahar kreması, yer elması & zeytinyağlı dondurma,

KUZUGÖBEĞİ MANTISI, mantar sosu ve emülsiyonu, sote kuzugöbeği mantarı, isot yağı,

ISPANAKLI YUMURTA, sote ıspanak, peynirli ıspanak köpüğü, yumurta sarısı,

KUZUKULAĞI SORBE
KEREVİZ KOKOREÇ, köz biber sarması, kereviz sosu,


AŞURE, buğday, bakliyat, yemiş ve kuru meyveler, Antep fıstığı kreması.

Glutensiz, Laktozsuz, Yemişsiz Tadım Menüsü

Glutensiz Ekmek, maydanozlu zeytinyağı

SİNKONTA, zeytinyağlı bal kabağı ve kabak çeşitleri, bal kabağı ve mandalina sos, soğan, köpük

ZEYTİNYAĞLI KESTANELİ KEREVİZ, kestaneli karnabahar kreması, yer elması

KUZUGÖBEĞİ MANTISI, mantar sosu ve emülsiyonu, sote kuzugöbeği mantarı, isot yağı

PAZILI LÜFER, karides yaprağı, karides sos

MANDALİNA SORBE

DANA YANAK, köz biber sarması, et sosu, ilikli mercimek çorbası, kuyruk yağı

Fırınlanmış DEVECİ ARMUDU, karamelize armut, armut sorbe, Hindistan cevizli beze, haşhaş ezmesi ve nane köpüğü

Peki senin aklında ne kaldı derseniz...  Hemen sıralıyorum...

Maydanozlu zeytinyağlı Glutensiz ekmeğe bayıldım.

Kuzugöbeği mantarı

Ve pazılı lüfer...

Bu arada masadaki beylerin ortak seçimi ise simitle servis edilen ıspanaklı yumurtaydı. Bu topraklara ait yeniden yorumlanması efsane bir tat....

Neolokal niye farklı diye başlamıştım, sevdiğim bir özellikleriyle bitirelim...

Takım ruhu... her ödülde, her alkışta her başarıda paylaşmaktan büyük keyif aldıkları o aile tablosu.. Yemek içme sektörü kolay değil, yıldızlı dünyaların stresi de cabası. Yıldız bir şef arkasındaki takımla ancak yıldız olmayı sürdürebilir. Maksut Aşkar 'Neolokal ailesi'ne gerçekten sahip çıkmayı iyi bilen bir isim...

Haber Kategorileri

Söyleşiler