Tarihi Haliç manzarasıyla insanı ilk bakışta büyüleyen Balat Meze’nin Executive Chef’i Savaş Ergen, hazırladığı sıcak ve soğuk mezelerle ana yemeği unutturacak kadar lezzetli sofralar kuruyor. Şef Savaş Ergen tariflerini www.lezzet.com.tr için paylaştı.
Malzemeler; Yapılışı: Bir kâsede ezilmiş sarımsak, yoğurt ve tuzu karıştırın. Kurutulmuş biberleri doğrayın ve bir tava içerisinde sıvı yağda hafif kavurun. Yoğurtlu karışımın içerisine kızdırdığınız biberlerin yarısını dökün ve karıştırın. Kalan yağ ve biber karışımını servis tabağınıza aldığınınız mezenizin üzerine döküp servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Levrekleri uzun ince şeritler halinde doğrayın. Sos için lime kabuğu ve suyunu, hardal, zeytinyağı, tuz ve şekeri karıştırın. Levreklere sosu dökün. Tane karabiber ve defne yaprağı da ilave edip 1 gece buzdolabında kapağı kapalı kapta marine edin. Frenk soğanı ve kapari ile servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Nohutları bir gün önceden ılık ve tuzlu suya ıslatın. Ertesi gün nohutları yıkayıp bol suda haşlayın. Pişen nohutları süzün ve buz ve zeytinyağı hariç tüm malzemeyi bir blender yardımı ile çekin. En son buzu ilave ederek tekrar blender pürüzsüz olana kadar çekin. Kızarttığınız baget ekmekleri zeytinyağı ile servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Pirinçleri yıkayıp tuzlu sıcak suda 20 dakika bekletin ve iyice yıkandıktan sonra süzün. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Pirinçleri ekleyip, 5 dakika soğanla birlikte kavrulur. Baharatları, tuz ve şekeri ilave ederek, 1 su bardağı kaynar su ve vişne suyunu ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. İç harcınızı ateşten alarak ince kıyılmış nane, maydanoz, dereotu ve vişneleri ilave edin. Bir tencerenin kullanılmayan birkaç yaprak yerleştirin. Soğuyan iç malzeme ile yaprakları sararak düzgünce tencere yerleştirin. Yaprakların pişerken dağılmaması için üzerine porselen tabak kapatarak, kaynar olacak şekilde 1 bardak su ilave edin. Pirinçler iyice yumuşayana suyunu kontrol ederek yaklaşık 30-40 dakika daha pişirin. Tencere tamamen soğuduktan sonra bir gece buzdolabında dinlendirerek servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Maydanoz, yeşil soğan ve yeşil sarımsağı ince ince doğrayıp geniş bir kaba alın. Yumurtaları içine kırıp, baharatları, tuz ve unu da ekleyip iyice karıştırın. Bir tavaya sıvı yağı ısıtın. Karışımdan birer kaşık alıp şekil vererek yağda kızartın. Tercihe göre süzme yoğurt ile servis edebilirsiniz. Yazar: Şef Savaş Ergen Şunlara da göz atın;