Zeytinyağı Nasıl Seçilir?
Zeytinyağı oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yağdır. Tatlı, tuzlu, hamur işleri içerisinde ya da sade olarak tüketilebilir. Peki zeytinyağı nasıl seçilir?

Zeytinyağı, nefis tadı ve sağlık yararları nedeniyle dünya çapında saygı görüyor. Piyasada birçok çeşit zeytinyağı vardır, bu nedenle seçim yapmak bazen kafa karıştırıcı olabilir. Ancak etikete, kişisel ihtiyaçlarınıza ve diğer faktörlere dikkat ederseniz zeytinyağını seçmek kolaydır. Detaylara biraz dikkat ederek, sizin için mükemmel zeytinyağını seçebilirsiniz.


Etiketi Değerlendirmek

  1. Lokasyona aldanmayın. Tüm zeytinyağı eşit yaratılmamıştır. Genellikle bir zeytinyağı şişesinin dibi, yağın nereden geldiğini söyler. Etiketleme bazen kasıtlı olarak aldatıcı olabilir. Şirket, zeytinyağının İtalya'dan gelmesiyle övünebilir, ancak yağ yalnızca İtalya'da paketlenmiş olabilir. Doğrudan İtalya'dan gelmekle övünen bir yağ mutlaka kötü olmasa da, yağın diğer yönlerini dikkatlice kontrol ettiğinizden emin olun. Şirket, yağın menşei üzerinden müşteriyi etkileyerek kolay satış yapmaya çalışıyor olabilir.
  2. Hasat tarihini not edin. Zeytinyağının uzun bir raf ömrü yoktur, bu nedenle etikette hasat tarihine bakın. İdeal olarak, hasat tarihi daha yakın olan bir zeytinyağı satın almak istersiniz. Zeytinyağı sadece iki yıl dayanır ve bu, mükemmel koşullarda saklandığı varsayılarak yapılır. Düzgün saklansa bile, lezzet zamanla azalır. Hasat tarihi ne kadar eski olursa zeytinyağının tadı o kadar az olur.
  3. Bir onay mührü olduğundan emin olun. En azından bir tür zeytinyağı kuruluşundan bir onay mührü, etiketin bir yerinde görünmelidir. Örneğin Kaliforniya merkezli zeytinyağı, California Zeytinyağı Konseyi'nden bir onay mührüne sahip olmalıdır. Bu, yağın kaliteli olma şansını artırır. Onay mührü ile gelen zeytinyağı, hasat tarihi gibi faktörler konusunda daha açık sözlü ve dürüst olma eğilimindedir.
  4. Yüksek düzeyde serbest yağ asitleri içeren yağlardan kaçının. Serbest yağ asitleri (FFA), genellikle zeytinyağınızda kullanılan meyvenin kalitesinin bir göstergesidir. Düşük FFA seviyeleri, zeytinyağının yüksek kaliteli olduğu anlamına gelmez, ancak yüksek seviyeler, düşük kaliteli bir yağı gösterir. Serbest yağ asitleri 10 meq/kg'dan az olan yağları arayın.
  5. Yüksek polifenol içeriğine sahip bir yağ arayın. Polifenol, zeytinyağındaki kalp-sağlıklı antioksidan miktarına katkıda bulunur. Genel olarak, daha yüksek bir polifenol içeriği, daha sağlıklı bir zeytinyağı olduğunu gösterir. 300'ün altındaki bir polifenol içeriği düşük, 500'ün üzerindeki bir polifenol içeriği ise yüksek kabul edilir.

İhtiyaçlarınızı Düşünmek

  1. Çeşni olarak kullanıyorsanız, sızma zeytinyağı seçin. Ekmeklerin, peynirlerin veya etlerin üzerine gezdirmek için bir yağ arıyorsanız, sızma çeşitlerini tercih edin. Sızma zeytinyağı en iyi ısıtılmadan servis edilir ve bu nedenle çeşni olarak kullanıldığında çok lezzetli olur.
  2. Yemek pişirmek için kullanıyorsanız daha ucuz zeytinyağını tercih edin. Yemeklik yağ olarak zeytinyağı kullanıyorsanız, pişirme işlemi sırasında yağ lezzetinin çoğunu kaybeder. Bu nedenle, pahalı, lezzetli bir yemeklik yağa para harcamanın pek bir anlamı yoktur. Biraz daha düşük fiyatlı bir yağ için gidin. Muhtemelen daha pahalı markalar kadar lezzetli olmayacaktır, ancak yemeklik yağlarda tat daha az önemlidir.
  3. Filtrelenmiş ve filtrelenmemiş arasında karar verin. Birçok kişi filtrelenmiş yağın daha kaliteli olduğunu varsayar, ancak bu her zaman böyle değildir. Daha çok yağı ne kadar hızlı kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Filtrelenmemiş yağlar bazen daha güçlü bir tada sahiptir, ancak filtrelenmiş çeşitlerden çok daha hızlı bozuldukları için hızlı kullanmanız gerekir. Genel olarak, uzun raf ömürlü zeytinyağına ihtiyacınız varsa filtre yağı, hemen kullanmayı planlıyorsanız filtresiz çeşitleri tercih edin.
  4. İstediğiniz tadı seçin. Farklı marka ve yağ türleri farklı tatlara sahiptir. Yağınızı seçerken damak zevkinizi hesaba kattığınızdan emin olun ve istediğiniz damak tadına uygun bir yağ seçin.


Doğru Lokasyonlarda Alışveriş

  1. Mümkünse bir değirmenden alışveriş yapın. Zeytinyağı üreten bir değirmenin yakınında yaşıyorsanız, gördükleri yerde bir dükkan olup olmadığına bakın. Yağ ne kadar taze olursa o kadar iyidir. Ayrıca değirmen çalışanları, yağlarının değişen tatları hakkında size daha iyi bir genel bakış sunabilir. Doğrudan bir değirmenden satın alabiliyorsanız, bunu yapın.
  2. Lezzet testine izin veren yerlerden alışveriş yapın. Bununla birlikte, çoğu insan bir değirmen yakınında yaşama ayrıcalığına sahip değildir. İkinci bir çare olarak, tat testi yapılmasına izin veren yerlerden alışveriş yapmak her zaman iyi bir fikirdir. Gurme gıda mağazaları, çiftçi pazarları ve zeytinyağında uzmanlaşmış mağazalar genellikle bir tat testine izin verir. Yağı önceden tatmak, arzu ettiğiniz tada sahip olduğundan emin olmanın harika bir yoludur.
  3. İade politikasını kontrol edin. İdeal olarak, beğenmezseniz zeytinyağını iade edebilmelisiniz. Zeytinyağı pahalı olduğu için ihtiyacınıza uygun olmayan bir şişe yağ ile mahsur kalmak istemezsiniz. Satın aldığınız zeytinyağını iade edebildiğinizden ve paranızın en azından bir kısmını geri alabileceğinizden emin olun.
  4. Şişeleri kontrol edin. Zeytinyağı koyu renkli şişelerde saklanmalıdır. Bu raf ömrünü artıracaktır. Koyu renk şişelerde zeytinyağı satan bir mağaza, muhtemelen daha kaliteli, daha taze ve kullanımı daha iyi yağ sağlayacaktır. Zeytinyağının uygun olmayan şekilde depolandığı mağazalardan kaçının.

Şunlara da göz atın;

  1. Zeytinyağı açıldıktan sonra ne kadar süre dayanır?
  2. Zeytinyağı nasıl saklanır?
  3. Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?
  4. Zeytinyağının kullanım alanları nelerdir?
  5. Zeytinyağının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri