Zeytinyağı Mı, Kanola Yağı Mı: Hangisi Daha Sağlıklı?
Yemeklerde zeytinyağını mı kullanmalıyız, yoksa kanola yağını mı? Hangi yağ daha sağlıklı? Hangi yağın besin değeri daha yüksek? İşte, zeytinyağı ve kanola yağı hakkında bir inceleme:

Zeytinyağı ve kanola yağı, dünya mutfaklarında en popüler yemeklik yağlar arasındadır. Her iki yağ da kalp için sağlıklı olarak bilinir ve benzer şekillerde kullanılır. Özellikle zeytinyağı, Türk mutfağında yaygın kullanıma sahip yağlardan biridir. Peki, bu yağlardan hangisi daha sağlıklı? İşte, zeytinyağı ve kanola yağının farkları:

Kanola Yağı Nedir?

Kanola yağı, kolza tohumundan üretilen bir yağdır. Isıtma, presleme kimyasal ekstraksiyon ve rafine etme işlemlerinden geçirildikten sonra, paketlenir ve satışa sunulur. Kanola yağında ağartma ve koku giderme işlemleri yapıldığı için, nötr bir renge ve kokuya sahiptir.

Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağı, zeytin meyvelerinin preslenmesiyle elde edilir. Farklı türleri mevcut olsa da, saf ve sızma zeytinyağı en bilinen çeşitleridir. Sızma zeytinyağı, sadece presleme kullanılarak elde edilir. Bu yüzden daha az rafine olduğu için, daha sağlıklı kabul edilir.

Zeytinyağı ve Kanola Yağının Besin Değerleri

1 yemek kaşığı zeytinyağı ve kanola yağı şunları içerir;

  1. Kalori: Zeytinyağı ve kanola yağı, 124 kaloridir.
  2. Yağ: Zeytinyağı 14, kanola yağı 14 gram yağ içerir.
  3. Tekli doymamış yağ: Zeytinyağı %64, kanola yağı %73 tekli doymamış yağ içerir.
  4. Çoklu doymamış: Zeytinyağı %28, kanola yağı %11 çoklu doymamış yağ içerir.
  5. E vitamini: Zeytinyağı %16, kanola yağı %13 E vitamini içerir.

Zeytinyağı ve kanola yağı, antioksidan içeriklerinde önemli ölçüde farklılık gösterir. Zeytinyağı, vücudunuzda güçlü antioksidanlar görevi gören polifenoller dahil 200'den fazla bitki bileşiğine sahiptir. Rafine etme işlemi antioksidan içeriğini önemli ölçüde azalttığından, normal zeytinyağı düşük polifenol sayısına sahiptir. Sızma zeytinyağı ise polifenollerle doludur.

Zeytinyağı ve Kanola Yağı Nasıl Kullanılır?

Kızartma gibi yüksek ısıda pişirme yöntemlerinde, yağlar duman noktası olarak bilinen ve duman çıkarmaya başladıkları bir sıcaklığa ulaşabilir. Bir yağ dumanlanma noktasına ulaştığında, gliserol ve serbest yağ asitleri bozulmaya başlar ve aldehitler, ketonlar ve alkoller gibi bileşikler oluşturur. Bu bileşikler toksik olabilir ve hoş olmayan bir tat oluşturabilir. Kanola yağı, zeytinyağına göre daha yüksek bir duman noktasına sahiptir. Bu nedenle kanola yağı, derin kızartma ve kızartma dahil yüksek ısıda kızartma için daha uygundur.

Zeytinyağı kızartma için kullanılabilse de daha çok çiğ olarak tüketilmektedir. Özellikle sos ve salatalarda kullanımı oldukça yaygındır. Kanola yağı, kızartma ve unlu mamuller dışında yaygın olarak kullanılmaz.

Hangisi Daha Sağlıklı?

Beslenme açısından, zeytinyağı kanola yağından daha sağlıklıdır. Düzenli olarak zeytinyağı kullanan kişilerde kalp hastalığı risk faktörleri azalır, kan şekeri seviyeleri iyileşir ve ölüm riski azalır. Daha fazla zeytinyağı tüketimi, daha düşük inme riski ve LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit seviyeleri dahil olmak üzere kalp hastalığı risk faktörlerinde azalma ile bağlantılıdır.

Kanola genellikle sağlıklı bir yağ olarak tanıtılsa da, mevcut araştırmalar çelişkilidir. Bazı çalışmalar faydalı olduğunu öne sürse de, diğerleri bunun tersini belirtiyor. Sağlığınız söz konusu olduğunda, zeytinyağının kanola üzerindeki faydalarını destekleyen daha fazla kanıt vardır.

Şunlara da göz atın;

  1. Zeytinyağı mı ayçiçek yağı mı?
  2. Avokado yağı mı zeytinyağı mı?
  3. Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?
  4. Ayçiçek yağı sağlıklı mı?
  5. Palm yağı nedir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!