Zeytinden Gelen Mucize: Zeytin Sütü
Zeytin Sütü nedir, nasıl üretilir? Zeytin Sütü faydaları nelerdir ve nerelerde kullanılır? İşte, kalp sağlığını korumasıyla bilinen zeytin sütünün faydaları ve kullanımı:

Zeytin sütü; zeytin proteinleri, lipitleri ve şekerlerini içeren meyve ve yapraklarının bir özüdür. Tahrişleri önleyici, yaşlanma karşıtı, nemlendirici ve yatıştırıcı ürünler dahil olmak üzere, genellikle kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Güzellik uygulamalarına da dahil edilebilir. Alternatif tıpta ise; antiseptik olarak ve yaraların tedavisinde tropikal olarak uygulanması önerilmektedir. 


Damla damla süzülerek ve bir litresi için yaklaşık 150 kg zeytin sıkılan zeytin sütü, soğuk sıkım zeytinyağından elde edilmektedir. Çiğ yağ ya da burun yağı olarak da adlandırılan zeytin sütüne rağbet ise her geçen gün artıyor.


Üretimi oldukça meşakkatli olan zeytin sütünün sofranıza gelmeden önce hangi işlemlerden geçtiğini ve doğanın bu mucizevi ürününü nerelerde kullanabileceğinizi öğrenmek ister misiniz? O halde, okumaya devam edin!


Zeytin Sütü Nedir?

Zeytin sütü; cilt ve saç kalitesini korumayı hedefleyen kozmetik ürünleri, tahriş giderici kremler, antiseptik ve arındırıcı özellikli ürünlerde kullanılmak için çok faydalıdır. Tonik, sıkılaştırıcı, krem ve losyon gibi kozmetik ürünlerde en fazla %10’a kadar kullanılmaktadır. Zeytin sütü, aynı zamanda antioksidan, antiseptik ve iltihaplanma karşıtı bir içeriğe sahiptir. 


  1. Doğru kullanıldığında; yaşlanmanın etkilerini geciktirme, kan akışını arttırma, vücut sıkılaştırma, enerji verme, saç ve tırnak bakımı, cilt nemlendirme, hassas cildi yatıştırma, güneş sonrası bakım gibi etkileri bulunmaktadır. Genel olarak, çok çeşitli kozmetik ve bakım ürünlerinin formülasyonunda yer almaktadır.
  2. İyi bir antioksidan olan zeytin sütü; aynı zamanda yaşlanma karşıtıdır ve güneşe karşı koruma sağlayabileceği belirtilmektedir. Kadınlar, onu saç rengini korumak için de kullanabilir.
  3. Nemlendirici ve cilt onarıcı özellikleri ile zeytin sütü, cilt üzerinde tahrişleri yatıştırmak için de faydalı olabilir. İltihaplanma karşıtı olduğu için, bazı cilt problemlerini önleme ve tedavide de destek sağlayabilir. Yaz aylarında, güneş koruması için ev yapımı güneş koruyucuların içine eklenebilir. Rahatlatıcı özellikleri ile, duş sonrası için de harika bir ev yapımı losyon olabilir.
  4. Doğanın bir iksiri olarak gösterilen zeytin sütü; mineralleri sıcak su görmeden üretildiği için, alternatif tıp uzmanları tarafından genellikle pek çok derde deva olarak kullanılmaktadır.
  5. Zeytinyağı, insan sağlığı için çok faydalıdır. İçerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, A ve E vitaminleri ve diğer bitkisel bileşenler ile Akdeniz insanının uzun yaşam sırlarından biri olarak gösterilir. Bazı Akdeniz toplumlarında, sabahları aç karna 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı yemek uzun bir geleneğin ürünüdür. Soğuk sıkım zeytinyağın insan sağlığına faydaları, bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
  6. Zeytin sütü üretimi için; zeytin taneleri suyun hiçbir şeklini görmeden, sadece zeytinin taş baskıda ezilip hamur haline getirilmesi, baskıda sıkılması ve daha sonra kazanların içerisinde dinlendikten sonra üzerinde şişen yağın alınması ile sağlanır.
  7. Bu işlem, zeytinin tamamen doğal, mineral ve besin maddelerini kaybetmeden sofranıza adeta bir iksir olarak gelmesini sağlamaktadır. 




Zeytin Sütü Nasıl Üretilir?

Zeytin sütünün üretimi için; zeytinyağı fabrikasındaki taş baskı bölümünde ezilen zeytinlerin hamur haline getirilir ve bir süre bekletilir. Bu bekleme süresi, zeytin sütünün elde edilebilmesi için önemlidir.  


Zeytinyağı, belli bir süre sonra en doğal haliyle hamurun üzerine çıkar ve bu şekilde zeytin sütü elde edilebilir. Bu işlem, biraz güç ve zor olsa da, sadece bu şekilde zeytin sütü elde edilebilmektedir. Zeytin sütü; hiçbir işlem görmemiş, herhangi bir makineye girmemiş zeytinyağının en doğal halidir.


Bekleme süresinin ardından hamurun üzerinde biriken süt alınır ve biriktirilir. Az bir miktar alınabildiği için, zeytinyağının da en kıymetli halidir. Zeytin sütünün elde edildiği bu aşamada ezilen zeytinlere hiçbir ısıl işlem ya da fiziksel baskı uygulanmadığı için, yapımı oldukça meşakkatli ve maliyetlidir.


100 kg zeytinden en fazla 1.5 litre zeytin sütü elde edilebilir.


Zeytin Sütü Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Çiğ yağ olarak da bilinen zeytin sütü ile ilişkilendirilen sağlık yararlarından bazıları şöyledir:


  1. Kalp sağlığını destekler

Zeytin sütünün olumlu etkilerinin ilk anlaşılacağı yerlerden biri kalbiniz olacaktır. Soğuk sıkım zeytinyağından elde edilen zeytin sütü; sağlıklı yağ asitleri açısından en zengin besinlerden biridir. Her insan, hayatta kalmak için yağa ihtiyaç duyar ancak sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı yağlar; kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye ve iyi kolesterol seviyelerini yükseltmeye yardımcı olan yağlardır.


Zeytin sütü, çok sayıda hastalıkla mücadelede yardımcı olduğu bilinen C vitamini ve antioksidan içeriği ile de öne çıkmaktadır. Yüksek tansiyona karşı savaşmak için de harikadır. 



  1. Sindirim sistemi için faydalıdır

Zeytin sütü sindirim sistemine nasıl yardımcı olur? Bunu; sindirim sürecindeki olası rahatsızlıkları azaltarak ve aktif olarak kabızlıkla mücadele ederek yapmaktadır. Zeytin sütünün hafif müshil etkisi de vardır. Bu da, kabızlık problemi yaşayan insanlar için mükemmel bir besin haline getirir.


  1. Karaciğer dostudur 

Zeytin sütü, hem karaciğeri hem de safra kesesini temizlemek için en iyi gıdalardan biridir. Temel görevi kanı temizlemek olan karaciğer, vücuttaki en hayati organlardan biridir. Zeytin sütü tüketmek, kanserle savaşmada da iyi bir yardımcıdır. Akdeniz tipi beslenmenin merkezinde yer alır. Akdeniz tipi beslenme, dünya genelinde en sağlıklı beslenme şekli olarak gösterilmektedir.


Kaynak: Bizeytin

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı