Zeytinyağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
Zeytinyağının faydaları nelerdir? Zeytinyağı neye iyi gelir? Zeytinyağı nasıl kullanılır ve nasıl tüketilir? İşte, altın sıvı olarak bilinen zeytinyağının faydaları:

Akdeniz’in mucizesi zeytin ve zeytinyağı... Zeytin, dünyada yetiştirilen en eski meyvelerden biri. Mitolojik hikayelerde ağacının sihirli olduğu ve insanlık için daha yararlı başka bir ağaç olmadığı anlatılıyor. Akdeniz mutfağının mucizesine dönüşen seyretmesi de güzel bir ağaç.. Anadolu’ya dayanan binlerce yıllık bir öyküsü var “Altın sıvı” zeytinyağının. Dünyada tarımı yapılan en eski meyvelerden biri olan zeytin Anadolu’da, Hitit öncesi dönemden günümüze 4 bin yıllık bir geçmişe sahip. 

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

  1. Sindirim sistemini düzenleyerek midenin rahatlamasını sağlar.
  2. Karaciğerin temizlenmesinde önemli bir rol oynar.
  3. Mineral bakımından zengin olduğu için, kemik gelişimine katkı sağlar.
  4. Metabolizmayı hızlandırdığı için diyet listelerinde sık sık yer verilir.
  5. Cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Yaşlanmayı geciktirir.
  6. Kan şekerini düşürdüğü için, diyabet hastalarına önerilen besinler arasındadır.
  7. Meme kanserine karşı vücudun direncini arttırır.
  8. Sızma zeytinyağı son derece besleyicidir ve antioksidan içerir. 
  9. İçeriğindeki faydalı yağ asitlerinin yanı sıra E ve K vitamini bakımından da zengindir.
  10. Anti-inflamatuar içeriği ile kalp hastalıkları, diyabet, obezite ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
  11. Yapılan çalışmaya göre, zeytinyağı tüketen kişilerin, tüketmeyen kişilere göre daha düşük felç riski vardır.
  12. Sızma zeytinyağı, Akdeniz diyetinin temel bileşenlerinden biridir. Kalp hastalıklarına karşı çeşitli koruma sağlar.
  13. Kötü kolesterolü düşürür.
  14. Zeytinyağının vücut ağırlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.

Zeytinyağı Nasıl Tüketilir?

İlkçağlardan beri güzellik malzemesi ve merhem olarak kullanılan, anne sütüne en yakın linoleik asit içeren zeytinyağı.. Zeytinin en değerli çocuğu. Lezzetin, şifanın, sağlığın baş tacı... Öyle ki, Ortaçağ boyunca yapılan ilaçların neredeyse hepsinde zeytinyağı var. 

Gerçekten de zeytinyağının beslenmede apayrı bir yeri var. Zeytinyağı hiçbir katkı işleminden geçirilmeden çiğ ve taze olarak tüketilebilen tek sıvı yağ. Doğal haliyle korunabilen değerli bir besin. Düşmanları ise, kendine özgü tat, koku, renk ve aromasını değiştiren ışık, sıcak, hava ve yaşlanma. Yani şarap gibi yıllandıkça değerlenmiyor, tazesi makbul.

Zeytinyağı Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Salatadan yemeğe, kızartmadan kahvaltıya her daim zeytinyağı tüketmek mümkün. Hele zeytinyağlı yemekler... Osmanlı mutfağından başka hiçbir mutfakta “zeytinyağlılar” adıyla anılan yemekler yok. Çiğ olarak kullanıldığında “sızma”, ana yemekler için genelde daha düşük nitelikte “natürel” yağlar, kızartmalar için “riviera” ya da dökme tip zeytinyağları tavsiye ediliyor. 

Zeytinyağı üretimi, tadımı ve kalitesi yazımıza da göz atın.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı