Zest Nedir, Nasıl Uygulanır?
Limon zest nedir? Portakal zest nasıl uygulanır? Zest işlemi nasıl yapılır? İşte, narenciye ürünlerinde aromanın ortaya çıkmasını sağlayan zest işlemini uygulama teknikleri:

Zest, limon, portakal, ağaç kavunu gibi narenciye kabuklanın kazınması veya kesilmesiyle hazırlanan bir gıda maddesidir. Bu gıda maddesi, Türkçe'de 'lezzet' anlamına gelir. Çeşitli gıdalara lezzet vermek için kullanılan zest, kullanıldığı besinlere farklı bir aroma katar. Ağızda kalıcı bir tat bırakır. Aynı zamanda süslemek amacıyla da tercih edilebilir. 


Zest Nasıl Yapılır?

  1. Zest yapımında dikkat edilmesi gereken nokta, sebze soyucunun kullanılarak limon veya portakal kabuğunun şeritler halinde kesilmesidir. Kabuklar acımsı bir aroma katsa da, koku ve tat olarak gıdayı zenginleştirir.
  2. Kesilen kabuklardan sonra her bir parçanın yeterince ince dilimler şeklinde olmasına dikkat edilmelidir.
  3. Zest için limon, portakal ve mandalina kabuğu tercih edilir.
  4. Zest yapımında soyma bıçağı, mikroplan, zester veya rende kullanılabilir. Bu araçların hepsi zest yapsa da, farklı sonuçlar ortaya çıkar. 
  5. Soyma bıçağı, portakal ve limon kabukları için en ideal araçtır. 
  6. Rende ve mikroplan, pişmiş olan gıdalarda tercih edilir.
  7. Kullanım bakımından soyma bıçağı diğerlerine göre daha zor gelebilir. 
  8. Soyma bıçağıyla zest yapmak için, meyvelerin altı ve üstü kesilir. 
  9. Büyük şeritler halinde kesim yapılması görünüm ve lezzet bakımından en ideali olacaktır.
  10. Rende yöntemi, en pratik olandır. Meyveyi iyice kavradıktan sonra rendelemek küçük parçalar elde edilmesini sağlar. Ancak meyvelerin deforme olmuş kısımları bıçakla kesilmeli, rendelenmemelidir.
  11. Zester, meyvelerde eşit ve aralıklı şekiller meydana getirmek için tercih edilir.
  12. Zest yöntemi uygulandıktan sonra, meyveler yiyeceklere eklenir. Fırınlama veya az yağda pişirme tekniği ile daha lezzetli aromalar elde edilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Pizza taşı nasıl kullanılır?
  2. Mutfak çeyizinde neler olmalı?
  3. Hava fritözü nasıl çalışır?
  4. Mutfak termometresi çeşitleri
  5. Blendera asla konulmaması gereken malzemeler

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Şef Umut Karakuş'tan Yılbaşı Sofralarınıza Çok Yakışacak 3 Özel Meze Tarifi
Yılbaşı Sofrası İçin Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?
Diyet Yılbaşı Menüsü: Yeni Yıla Özel 28 Diyet Yemeği
Soda Nasıl Saklanır: Bozulmuş Soda Nasıl Anlaşılır?
Kırk Kat Baklava Tarihi
Arpa Çayının Faydaları Nelerdir?