Zerdeçal Nasıl Kurutulur?
Zerdeçal, zencefili andıran güçlü, acı bir tada sahip bir baharattır. Oldukça lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa faydaları da saymakla bitmez. Zerdeçalı evde kurutmayı öğrendiğinizde, yemeklerinizi lezzetle dolduracak ve kalp sağlığınızı iyileştirecek bir baharata kolayca erişebileceksiniz. İşte, zerdeçal nasıl kurutulur:

Zerdeçal, zencefili andıran güçlü, acı bir tada sahip bir baharat olan zerdeçal tozu yapmak için hasat edilebilen bir bitkidir. Faydaları saymakla bitmez. Tariflerde kullanılabildiği gibi içecek tariflerinde de kullanılabilir. Zerdeçalı evde kurutmayı öğrendiğinizde, yemeklerinizi lezzetle dolduracak ve kalp sağlığınızı iyileştirecek bir baharata kolayca erişebileceksiniz. İşte, zerdeçal nasıl kurutulur:


Zerdeçalın Doğal Güneş Işığıyla Nasıl Kurutulur?

  1. Rizomları ince parçalar halinde dilimleyin. En fazla yüzey alanını oluşturabilmek için ince dilimleri hedefleyin. Yüzey alanı ne kadar fazla olursa zerdeçalınız ilk tarifinde yıldız olmaya o kadar hızlı hazır olur
  2. Doğrudan olmayan güneş ışığına ince bir rizom tabakası yerleştirin. Köksapları dilimledikten sonra sıra güneşlenmeye gelir. Köksapları bambu hasır veya kurutma zemini üzerine 5–7 santimetre katman halinde yayın. Zerdeçalın değerli sarı rengini kaybedeceği için doğrudan güneş ışığından kaçının.
  3. Geceleri rizomları örtün. Zerdeçalınızı bir bezle örtün veya bir araya toplayın. Bu, hava akışını kontrol etmenize ve zerdeçalınızın kalitesini artırmanıza yardımcı olacaktır.
  4. 10-15 gün boyunca kurutma işlemini tekrarlayın. Zerdeçalınızın kuruma süresi iklime göre değişiklik gösterecektir. Orijinal nemin %5-10'u kalmış gibi göründüğünde zerdeçalınızın hazır olduğunu anlayacaksınız.


Zerdeçalın Kurutucuyla Nasıl Kurutulur?

  1. Zerdeçalın kabuğunu soyup doğrayın. Zerdeçalın kabuğunu soyarak başlayın. Kabuğu çıkardıktan sonra zerdeçalı ince, eşit porsiyonlara dilimleyin.
  2. Kurutucunun sıcaklığını 41 °C'ye ayarlayın ve kurutucu tepsisini hazırlayın. Taze doğranmış zerdeçalınızı kurutucu tepsisine yayın ve parşömen kağıdıyla örtün. Tepsiyi fırına yerleştirin ve pişirmeye hazırlanın.
  3. Dört saat bekletin. Dört saatin sonunda tepsiyi kurutucudan çıkarın. Zerdeçalınız artık öğütmeye, saklamaya ve pişirmeye hazır.


Zerdeçal Fırında Nasıl Kurutulur?

  1. Zerdeçalı 0,15 santimetrelik parçalar halinde dilimleyin. Zerdeçalınızı dilimlerken mümkün olduğunca 0,15 santimetreye yaklaşmayı hedefleyin. Bu ince dilimler kuruma süresini kısaltmaya yardımcı olacak.
  2. Fırın sıcaklığını 115 °C'ye ayarlayın. Her fırın farklı olsa da sıcaklığı yaklaşık 115 °C'ye ayarlamak istikrarlı bir kurutma işlemini garanti eder. En iyi sonuçları elde etmek için zerdeçalınızı fırında güvenli bir yüzeye mümkün olduğunca ince bir şekilde sürdüğünüzden emin olun.
  3. 1 ½ ila 2 saat pişirin. Kuruma süresi zerdeçalın kalınlığına ve başlangıçtaki su içeriğine bağlı olacaktır. Yaklaşık 90 dakika sonra sonuçları kontrol etmeye başlayın.

Zerdeçalın Mikrodalga ile Nasıl Kurutulur?

  1. İnce dikey dilimler kesin. Zerdeçalınızı ince dikey dilimler halinde dilimleyerek kurutma işlemine başlayın. Bu, zerdeçalınızın yüzey alanını artıracak ve kuruma süresini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
  2. Mikrodalga sıcaklığını yaklaşık 445 watt'a ayarlayın. Zerdeçal dilimlerinizi mikrodalgaya dayanıklı bir yüzeye ince bir tabaka halinde yayın. Sıcaklığı 445 watt'a ayarlayın ve zerdeçalı patlatın.
  3. 55 saniye pişirin. Zerdeçalı çok uzun süre pişirirseniz rengi solar. Yaklaşık 55 saniye pişirdiğinizde mümkün olan en zengin zerdeçalı elde edin

Şunlara da göz atın;

  1. Zerdeçal nasıl yetiştirilir?
  2. Zerdeçal çayı nasıl yapılır?
  3. Fazla zerdeçal tüketmenin zararları nelerdir?
  4. Zerdeçallı tarifler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
Masterchef All Star Şampiyonu Yemek Akademisi Açıyor
Atina’nın sokak lezzetleri
Kuru Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
4 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Soğuk Algınlığı Ne Kadar Süre Bulaşıcı?