Zencefil Nasıl Yenir, Ne İşe Yarar?
Zencefil nedir, ne işe yarar? Zencefil nasıl tüketilir? Zencefil çayı nasıl hazırlanır? Taze zencefil nasıl yenir? İşte, bağışıklığı güçlendiren zencefilin faydaları ve tüketimi:

Zencefilgiller familyasına ait bir bitki olan zencefil, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Özellikle kış aylarında tüketilen bu besin, hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Zencefilin kök yumru kısımları hem ilaç, hem de baharat olarak kullanılır. Çin başta olmak üzere Japonya, Hindistan, Vietnam ve Endonezya gibi tropikal iklimlerin olduğu bölgelerde yetişir. Boğaz ağrılara ve öksürüğe karşı etkilidir. Aynı zamanda sindirim problemlerini gidermek için de kullanılır. Mide bulantısına iyi gelen zencefil, grip, nezle gibi hastalıkların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Peki, zencefil nasıl yenir? İşte, zencefilin kullanım alanları:

Zencefil Kökü Nasıl Yenir?


Zencefilin en yaygın kullanımı köklerinin rendelenmesidir. İnce ince rendelenen zencefil kökü, balık ve tavuk yemeklerinin vazgeçilmezidir. Marine sosu olarak da kullanılan bu besin, yemeklerin lezzetini arttırır.

Zencefil Tozu Nasıl Yenir?


Zencefil toz olarak da tüketilen bir bitkidir. Genellikle aktarlarda ve marketlerde toz haline getirilerek satılır. Toz zencefil, başta et yemekleri olmak üzere birçok yemekte baharat olarak kullanılır. Zencefil kökünü ince ince rendeleyip havanda ezdikten sonra toz haline getirmek mümkündür.

Zencefil Yemeklerde Nasıl Kullanılır?


Zencefil tozu, özellikle sebzeli köfte tariflerinde tercih edilir. Bal kabağı zencefilin en çok yakıştığı besinlerden biridir. Köfte yapımında 1 çay kaşığı zencefil tozu kullanarak daha lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Yılbaşına özel olarak hazırlanan gingerbread kurabiyenin temel malzemesi zencefildir. Bunun dışında zencefil bazı hamur işi tariflerde de kullanılabilir.

Zencefil Bal ile Birlikte Nasıl Kullanılır?


Öksürük, boğaz ağrısı ve gribal enfeksiyonlarda, zencefil bal ile karıştırılarak tüketilir. Bir tutam zencefil, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırıldıktan sonra afiyetle tüketilir. Bu sayede vücut direnci arttırılabilir. 

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?


Zencefil sadece yemeklerde değil, içeceklerde de kullanılır. Bir fincan kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı toz zencefil atılır. Demlenmesi için 5 dakika beklenir. Ardından limon veya bal eklenir ve zencefil çayı afiyetle içilir. Ayrıca ıhlamur gibi farklı bitki çaylarına da bir tutam zencefil ilave edebilirsiniz.

Zencefil detoks suyu yapımında da tercih edilen bir bitkidir. Rendelenmiş zencefil, su, nane, lime ve salatalık ile karıştırıldığında kilo vermeye yardımcı detoks suyu hazırlanır. Aç karna tüketilen bu su, metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Detaylı anlatım için zencefil suyu tarifimize göz atın.

Zencefilin Zararları Nelerdir?

  1. Her besinde olduğu gibi zencefilin aşırı tüketilmesi de, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Günlük bir çay kaşığı toz zencefil veya rendelenmiş ufak zencefil tüketim açısından idealdir.
  2. Çiğnenmeden yutulan taze zencefil bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu yüzden rendeleyerek kullanmak daha doğru olacaktır.
  3. Toz zencefil mide yanmasına ve mide ekşimelerine sebebiyet verebilir.
  4. Zencefilin aroması çok yoğun olduğu için alerjik tepkimelere, deri döküntülerine ve kurdeşene neden olabilir. Hassas bünyeye sahip olan kişiler zencefili tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

Önemli Not: Ciddi ve kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler zencefil tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Zencefilli tarifler
  2. Zencefilin faydaları nelerdir?
  3. Zencefil nasıl yetiştirilir?
  4. Zencefil şurubu nasıl yapılır?
  5. Zencefil nasıl dondurulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif