Zayıf Çocuklar Nasıl Kilo Alır?
Zayıf çocukların kilo alması için ne yapmak gerekir? Zayıf çocuklar nasıl beslenmeli? İşte, Dyt. Elif Keloğlu Küçükaslan'dan zayıf çocuklara kilo aldırmak için altın öneriler:

Çocuğunuzun  sizin gözünüze göre zayıf olması veya arkadaşlarına göre daha zayıf olması çocuğunuzun zayıf olduğu veya kilo alması gerektiği anlamına gelmez. Bir çocuğun zayıf olduğunu değerlendirmek için belirli parametrelere ihtiyacımız vardır.

Çocukların yaşlarına ve cinsiyetlerine göre mevcut boy, kilo ve boy-kilo oranını değerlendirmek için persentil eğrilerini kullanırız. Persentil değerinin kritik %10 değerinin altında olması halinde doktora başvurmanız gerekmektedir. Peki, çocuğunuzun yaşıtlarına göre zayıf olduğunu fark ettiğinizde neler yapabilirsiniz?

Öncelikle bir sağlık probleminin olup olmadığını tespit edebilmek için doktora başvurmalısınız. Parazit varlığı, emilim bozukluğu, alerji, hormonal bozukluk veya büyüme hormonunun eksikliği gibi bir durum var mı yok mu tespit edilmelidir. Varsa buna uygun bir tedavi planlanmalıdır.

Ancak her şey normalken çocuğunuzun yetersiz beslenmesine bağlı zayıflık söz konusu ise burada devreye sağlıklı zengin menüler hazırlamak giriyor. Peki çocuğunuza nasıl sağlıklı zengin menü hazırlayabilirsiniz?

Sağlıklı bir gelişim için çocukların düzenli olarak vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengin besinler tüketmesi gerekir. Bu nedenle çocuklara kilo aldırmak için kalori açısından yüksek, besleyici değeri olmayan şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durdurmak gerekir. Bunun yerine besleyici içeriği yüksek, kalorisi ihtiyaca göre belirlenmiş dengeli bir menü planlamak güzel bir adım olacaktır.

Zayıf Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

  1. Çocuğunuzun beslenmesine tam yağlı süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, zeytin, kuruyemişler (ceviz/fındık/badem vb) tereyağı veya tahin ekleyebilirsiniz. Keyifle yemesi için de bu besleyici ve yüksek kalorili yiyecekleri atıştırmalık olarak ya da sevdiği yemeklere ekleyerek yedirebilirsiniz. Örneğin tahin-pekmez, bal-fıstık ve ev yapımı fındıklı kakaolu kremayı ekmeğe sürebilir, makarnalarına tereyağı ve süt ekleyebilirsiniz. Evde meyveli yoğurtlar yapabilirsiniz.
  2. Yemek yemek istemiyorsa çocuğunuza üç öğünde büyük porsiyonlar yedirme konusunda ısrarcı olmamalısınız. Bunun yerine yerine sık sık küçük ara öğünler yedirebilirsiniz. Ara öğünlerde ise yoğurt, bal, meyve karışımı gibi veya ev yapımı meyveli kuruyemişli kek gibi çocukların sevdiği ve besleyici atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
  3. Su ve sıvı tüketimi zamanını özenle planlamalısınız. Yemek öncesi ve esnasında su / sıvı içmek yemek yemesini azaltabilir. Yemek öncesi veya yemek sırasında bol su / sıvı tüketen çocuklar mide hacmini sıvı ile doldurdukları için yeteri miktarda yemeklerini yiyemezler. Sıvı olarak ise komposto gibi vitamin bakımından zengin içecekler verebilirsiniz. Veya ara öğünlerde içeriği zengin (Süt/kefir + meyve + kuruyemiş/fındık ezmesi gibi kombinasyonla) smoothieler hazırlayabilirsiniz.
  4. Fiziksel hareket/egzersiz çocukların iştahının açılmasına yardımcı olur. Çocuğunuz zayıf olsa bile gün içinde yeteri kadar enerji harcamalı, hareket etmelidir.
  5. Gece yatmadan bir iki saat önce ballı tam yağlı süt ya da yoğurt gibi kalori içeriği zengin besinler verebilirsiniz.
  6. Ara öğünlerde çocuğunuza hurma, fıstık ezmesi, avokado ve kuruyemiş gibi ona kilo aldıracak besinler yedirebilirsiniz.
  7. Ve en önemlisi tek lokmada yüksek ve kaliteli kalori alabileceği tost/sandviç/smoothie gibi kombinasyonları beslenmesine eklemelisiniz.

Yazar:

Fitoterapi Uzmanı & Diyetisyen Elif Keloğlu Küçükaslan

instagram.com/fitodyt.elifkeloglu

Şunlara da göz atın;

  1. Çocuklar için sağlıklı beslenme tüyoları
  2. Çocukların beyin gelişimini destekleyen besinler
  3. Çocuklar için kahvaltı tarifleri
  4. Enerjik çocuklar nasıl beslenmeli?
  5. Okul yemekleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!