Yüz Bakımında Kullanılan 6 Doğal Malzeme
Cilt bakımı, hem doğal, hem de kimyasal ürünlerle gerçekleştirilebilir. Peki, cilt bakımında hangi doğal malzemeleri kullanmalıyız? İşte, yüz bakımı için kullanabileceğiniz 6 doğal malzeme:

Atıştırmalık ararken gideceğiniz yer muhtemelen mutfaktır. Ayrıca cildinizin durumunu iyileştirmek için ihtiyacınız olan hemen hemen her şeyi içerebilir. Mutfaktaki cilt bakımı malzemeleri, mağazada veya internette bulabileceğiniz pahalı ürünlerden çok daha ucuzdur ve muhtemelen bunları zaten dolabınızda bulundurursunuz. Ancak tüm malzemeler cilt için uygun değildir. Özellikle hassas ve alerjik bünyelerde daha kötü semptomlara sebep olabilir. Bu yüzden mutfaktaki doğal malzemelerden hangilerini yüz bakımında kullanabileceğinizi sizlerle paylaşıyoruz.

  1. Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi mutfakta çok yönlü olmasına rağmen sağlıklı ciltler için de birçok kullanıma sahiptir. Pürüzlü dokusu, onu ölü cilt hücrelerinin dökülmesine yardımcı olan harika ve yumuşak bir peeling aracı haline getirir. Ayrıca kuru, tahriş olmuş cildi rahatlatmaya ve hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek kanıtlanmış anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere de sahiptir. Yulaf ezmesi bir nemlendiriciyle birleştirildiğinde sedef hastalığı, sivilce ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisine de yardımcı olabilir. Yulaf ezmesi cilt parlatma konusunda da güçlü bir bileşen olabilir.

Nasıl uygulanır?

2 ila 3 yemek kaşığı yulafı öğütün. Yulaf ezmesine macun kıvamına gelinceye kadar su ekleyin. Cilde uygulayın ve durulamadan önce 10 dakika bekletin.

  1. Fıstık Ezmesi

Tüm fındık ezmeleri gibi fıstık ezmesi de cildinizin beslenmiş hissini bırakabilecek büyük miktarda yağ içerir. 2018 yılında yapılan bir araştırma, fıstık ezmesinde büyük miktarlarda bulunan fıstık yağının cilt bariyerini desteklediğini iddia ediyor. 2018 tarihli bir araştırma incelemesine göre UV radyasyonuna karşı da koruma sağlayabilir. Bu yeterli değilse, fıstık ezmesi aynı zamanda hiperpigmentasyon ve kızarıklık da dahil olmak üzere cilt yaşlanmasının birçok belirtisini azaltabilecek B ve E vitaminlerini de içerir.

Nasıl uygulanır?

1 yemek kaşığı fıstık ezmesini, bal ve 1 yumurta ile karıştırın. Hazırladığınız maskeyi masaj yaparak cildinize nazikçe uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra ılık suyla cildinizi durulayın.

  1. Tarçın

Tarçın, antibakteriyel özellikleri ile öne çıkan bir baharattır. Isıtıcı özelliği aynı zamanda kan akışını artırarak ciltte canlı, dolgun bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. 2017 tarihli bir inceleme, tarçının aynı zamanda anti-inflamatuar olduğunu belirtiyor. İnflamasyon kızarıklığa, tahrişe ve rosacea ve akne gibi potansiyel olarak kronik cilt rahatsızlıklarına yol açar, bu nedenle anti-inflamatuar tedaviler birçok cilt sorunu için bir zorunluluktur.

Nasıl uygulanır?

Öğütülmüş tarçını biraz bal ile karıştırıp yumuşak bir peeling olarak kullanın. 10 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın.

Not: Tarçın ciltte tahrişe neden olabilir. Küçük bir alanda test etmeyi unutmayın. Kızarıklık ve yanma hissi oluşursa, cildinizi bol suyla durulayın.

  1. İnek Sütü

Süt vücuda iyi gelir. Süt, genellikle hassas cilt peelinglerinde kullanılan laktik asit içerir. Büyük moleküler ağırlığı, çok derinlere nüfuz etmesini önler, bu nedenle çok fazla tahrişe neden olmaz. İnek sütündeki proteinler ve yağlar cildin yumuşamasına yardımcı olabilirken laktik asit, cilt hücrelerinin dökülmesini teşvik eden ve cilde ipeksi bir his veren hafif bir eksfoliyatördür. Yoğurtta da benzer faydalar bulunabilir ve malzemeleri karıştırmaya gerek kalmadan yüz maskesi olarak kullanmak daha pratik olabilir.

Nasıl uygulanır?

İnek sütünü cildinize peeling yapmak için toner gibi kullanabilir veya bir maske oluşturmak için unla karıştırabilirsiniz. Veya tüm cilt bakımı için banyonuza 1 veya 2 bardak ekleyin.

  1. Kahve

Kahve cildinizi canlandırdığı kadar enerji seviyenizi de canlandırabilir. Kahvenin cilde topikal olarak uygulandığında çok sayıda şaşırtıcı faydası var. Ölü cilt hücrelerinin üst tabakasını pul pul dökmek, vücut çatlaklarını azaltmak ve hatta zamanla çatlakların solmasına yardımcı olmak için kullanabilirsiniz. 2021 tarihli bir araştırma incelemesi, kahvedeki kafein içeriğinin kan akışını uyarmaya yardımcı olabileceğini ve bunun da ciltte çukurlaşma görünümünü azaltabileceğini belirtiyor.

Nasıl uygulanır?

Öğütülmüş kahve veya kahve telvesini, ölü derilerden kurtulmak için peeling olarak uygulayabilirsiniz. Masaj yaptıktan sonra cildinizi durulayın.

  1. Zerdeçal

Bu sarı baharat sadece yemeğe lezzet katmıyor. Aynı zamanda anti-inflamatuar özelliklerle de doludur. Zerdeçalın anti-inflamatuar olduğu ve antiseptik özelliklere sahip olduğu biliniyor. 2019 yılında yapılan bir araştırma incelemesi, topikal olarak uygulandığında zerdeçalın yara kapanmasını hızlandırmak ve iltihabı azaltmak için güçlü bir bileşen olabileceğini gösterdi. Dahası, zerdeçalın aktif bileşeni olan kurkuminin tıbbi olarak akne, atopik dermatit, yüz fotoyaşlanması, sedef hastalığı ve potansiyel olarak cilt enfeksiyonları gibi çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılabileceğini öne sürüyor, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Nasıl uygulanır?

Zerdeçalı, bal, un veya sütle karıştırarak macun haline getirin ve yüz maskesi gibi uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık suyla durulayın.

Önemli Not: Doğal malzemeler, bazı kişilerde kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı ve tahrişe yol açabilir. Maskeleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve kolun küçük bir kısmında yama testi yapmayı unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Profesyonel cilt bakımından sonra nelere dikkat edilmeli?
  2. Kahve telvesinin cilde faydaları nelerdir?
  3. Portakallı cilt maskesi tarifleri
  4. Çilekli cilt maskesi tarifleri
  5. Patatesli cilt maskesi tarifleri

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden