Yumurta muhtemelen mutfaklarda en çok kullanılan besindir. Bu sebeple eminimiz ki daha önce sıklıkla yumurta kırdınız. En yaygın yöntem, çatlamış yumurtanın içine girmesini istediğiniz herhangi bir kase veya tavaya karşı yumurtayı kırmaktır. Bu genellikle gayet iyi çalışır, ancak daha iyi bir yumurta kırma yolu var mı?
Çoğu insanın yumurta kırarken karşılaştığı iki ana sorun vardır:
Yumurta kırma yöntemleri söz konusu olduğunda, "Yeterince hızlı değil" ve "Yeterince düzgün değil" gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Bazıları, yumurtaların bir tarifte nasıl kullanıldığının yumurtanın nasıl kırılacağını belirlemesi gerektiğini tartışabilir. Ama bu hiç mantıklı değil. Sonuçta yumurta kabuğunu yemeğe sokmaya çalıştığınız bir tarif yok. Yani ister bütün yumurtaları pişirmek, omlet veya çırpma yapmak için kullanıyor olun, ister sadece sarıları (muhallebi veya makarna için olduğu gibi) veya sadece beyazları (beze, pavlova) kullanarak, yumurtalarınızı aynı şekilde kırmalısınız: düz bir yüzeye karşı tezgahınız gibi. Bu yöntemin bir kase veya tava kenarına karşı çatlamaya göre daha üstün olmasının nedeni, kenar bir yerde yumurtanızı kırmaya çalışırsanız yumurta kabukları içine batabilir, ancak düz bir yüzeyde bunun olma olasılığı çok daha düşüktür. (Bazı aşçılar, bakterileri kabuğun yüzeyinden yumurtaya sürme olasılığının daha düşük olması nedeniyle, gıda güvenliği açısından düz yüzey yönteminin daha iyi olduğuna dikkat çekiyor.) Tezgahın üzerinde bir yumurta kırmak için, yumurtanın sivri ucu ile yuvarlak ucu arasındaki ortasını hedefleyin. Kabuğu kırmaya yetecek kadar güç kullanarak hafifçe vurun, ancak iç zarı yırtmayın. Ardından yumurtayı kasenizin veya tavanızın üzerinde tutun ve başparmaklarınızı kullanarak çatlağı ayırın, çiğ yumurtayı hazneye bırakın. Çatlağı iyice açtığınızdan emin olun, böylece yumurta sarısı geçerken yırtılmaz. Bu yöntemin yumurtanızda kırık sarı veya kabuk parçalarına neden olma olasılığı çok daha düşüktür ve daha az dağınıktır. Bazı ev aşçıları, yumurtanın kenarını bir bıçak ucuyla kırmayı ve ardından çatlağı parmaklarıyla ayırmayı sever. Sırf bunun için ayrı bir alet kullanmaya (ve yıkamaya) ihtiyaç duymanın yanı sıra, bu yöntemin yumurta kabuğunun küçük parçalarını yumurtaya sürmesi de oldukça olasıdır. Yani en iyi yöntem değil. Diğer aşçılar, çiğ yumurtanın üstünü kesmek ve sonra dökmek için yumuşak haşlanmış bir yumurtayı açmak için kullanılan bir yumurta kesici kullanır. Kabuğu sunum amacıyla korumak istemiyorsanız, bu yöntemi kullanmak için hiçbir neden yoktur. Tek elle çatlama, çoğu restoran aşçısının yaptığı bir şeydir, çünkü çoğunlukla aceleleri vardır ve her iki elinde de birer yumurta olması ve bu yumurtaları kırması gerekir. Bunu yaparken yumurtanın dağılma oranı fazladır ancak özellikle sarısını ya da beyazını istemiyorsanız bu yöntemi yapmamanız için bir neden yoktur. Parmaklarınız birbirinden ayrı ve başparmağınız ve serçe parmağınız altından yumurtayı sıkıca elinizde tutun. Yumurtayı tezgahta kırın, ardından parmaklarınızla yarımları ayırın.Düz Bir Yüzeye Karşı Çatlak
Yumurta Nasıl Kırılmaz?
Haşlanmış Yumurta Nasıl Kırılır?
Haşlanmış bir yumurtayı kırmak tamamen farklı bir meseledir, ama bunu ele alabiliriz. Yumurtayı avucunuzun altında tezgahın üzerine hafifçe bastırırken yuvarladığınız rulo yöntemi var. Bunu eşit düzeyde şiddet ile uygulayarak yapabilirseniz bunu mutlaka deneyin. Aynı şekilde yumurtayı bir zemin üzerine vurup kırılan yerden elinizle soyabilirsiniz. Tek Elle Yumurta Nasıl Kırılır?