Gıda Alerjisi Araştırma ve Eğitimine göre, yumurta alerjisi ABD'deki çocuklarda en yaygın görülen alerjidir. Özellikle çocukluk döneminde görülen yumurta alerjisi, yumurtanın içeriğindeki proteinlerin bağışıklık sistemi tarafından zararlı tanımlanması yüzünden ortaya çıkar. Yumurta beyazı, 20'den fazla glikoprotein içeren bir besindir. Yumurta alerjisi testiyle, hastanın hangi proteine alerji gösterdiği tespit edilir.
Yumurta alerjisi, aslında herkeste görülebilecek bir alerjidir. Ancak bazı kişilerin yumurta alerjisine yakalanma riski, diğer bireylere göre daha yüksektir.
Yumurtanın hem sarısı, hem de beyaz alerjiye sebep olabilir. Ancak yumurta beyazı alerjisi, sarıya göre daha fazla görülür. Yumurta çeşitleri içinde en fazla alerjiye neden olan, tavuk yumurtasıdır. Yumurta alerjisi olan kişilerde tavuk başta olmak üzere, diğer gıdalara karşı da alerji olabilir.
Yumurta alerjisinde görülen reaksiyonlar, kişiden kişiye göre değişir. Bu belirtiler yumurtayı yedikten birkaç dakika sonra çıkabileceği gibi, 1-2 saat sonra da kendini gösterebilir. Ayrıca bu belirtiler kimi insanda hafif, kimi insanda ise şiddetli olarak görülebilir. Yumurta alerjisinde görülen hafif belirtiler şu şekildedir;
Bazı durumlarda, yumurtaya karşı şiddetli belirtiler görülebilir. Buna 'anafilaksi' denir. Bu belirtiler aniden gelişebilir ve birden fazla vücut fonksiyonunu etkileyebilir. Şiddetli belirtiler potansiyel olarak hayatı tehdit ettiği için, kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Yumurta alerjisinin şiddetli belirtileri şu şekildedir;
Anafilaksi durumunda hemen doktora başvurulmalı ve doğru tedavi uygulanmalıdır.
Yumurta alerjisini önlemek için, bireylerin yumurta ve yumurta içeren besinlerden uzak durması gerekir. Ayrıca hazır ürün satın alırken mutlaka içindekiler kısmı okunmalı, ürünün içinde yumurta ve bileşenleri olmadığından emin olunmalıdır.
Önemli Not: Yumurta alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, kesin tanı ve tedavi için en kısa sürede uzman doktora başvurun.
Şunlara da göz atın;