Yemekten sonra, misafir ağırlarken ve çay saatlerinde tatlı yemekten vazgeçemeyenleri böyle alalım. Ülkemizin dört bir yanında yapılan ve Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan yöresel tarifleri sizler için bir araya getirdik. Adana'dan İzmir'e, Maraş'tan Bursa'ya birbirinden lezzetli tatlı tarifleri sizi bekliyor. İşte, mutlaka denemeniz gereken 13 yöresel tatlı tarifi:
Kilis mutfağının en lezzetli tariflerinden biri olan cennet çamuru, tel kadayıf, antep fıstığı ve şerbet ile hazırlanır. Ortalama 20 dakikada hazırlanan bu tatlı, bayram sofralarında da kendine yer bulur. Bursa'nın meşhur tatlıları arasında yer alan süt helvası, un ve süt ile hazırlanır. Ortalama 30 dakikada sofralardaki baş köşeyi alan süt helvası, hafif bir tatlı olduğu için yemeklerden sonra tüketilir. Hatay denildiğinde ilk akla gelen lezzet, elbette künefedir. Ancak künefeyi bu kez tavada yapıyor ve daha kolay bir versiyonunu sizlerle paylaşıyoruz. Tuzsuz peynir, kadayıf ve şerbet ile hazırlanan tavada künefeyi dondurma veya kaymak ile sunabilirsiniz. Adından anlaşılacağı üzere İzmir mutfağıyla özdeşleşen bomba tatlısı, son yılların en popüler tariflerinden biridir. İçi çikolatayla doldurulan İzmir bombası, çayın yanında ikram edilir. İrmikle hazırlanan ve şerbetli bir tatlı olan hira tatlısı, Tokat mutfağından yayılmıştır. Bazı yörelerde haşhaşa batırılan hira tatlısı, isteğe göre fındık veya cevizle zenginleştirilebilir. Adana ve çevresinde sık sık tüketilen taş kadayıf, iç harcı cevizle doldurulan şerbetli bir tatlıdır. Hamur kızartıldıktan sonra şerbetle tatlandırılır. Genelde bayram sofralarında sunulur. Kars mutfağıyla özdeşleşen umaç helvası, diğer helvalara göre daha farklı şekilde hazırlanır. Umaç helvası un ve şerbetle yapılır. Porsiyonu ortalama 290 kalori olan umaç helvası, tarçınla zenginleştirilir. Dışı tel kadayıf, içi ise cevizle doldurulan kadayıf dolması, Erzurum'un yöresel lezzetlerinden biridir. Özellikle bayramda ikram edilen bu tatlı, kaymakla birlikte servis edilir. Adana sokaklarında sık sık rastlayabileceğiniz bici bici tatlısı, su, şerbet ve meyve dilimleri ile hazırlanır. Genelde yaz aylarında ferahlamak için tüketilen bici bici, 20 dakikada sofralardaki yerini alır. Kütahya denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri olan çekme helva, yalnızca 3 malzeme ile hazırlanır. Küçük porsiyonlar halinde sunulan çekme helvasının porsiyonu, yaklaşık 195 kaloridir. Kahramanmaraş'ın en sevilen tariflerinden biri olan çullama tatlısı, bastık, samsa ve antep fıstığı ile hazırlanır. Şerbetli bir tatlı olan çullama, Maraş dondurmasıyla birlikte sunulur. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kalburabastı, Sivas'ın yöresel lezzetlerindendir. Hamurun fırında pişirilip şerbetle tatlandırılmasıyla hazırlanan kalburabastı, ceviz ile zenginleştirilir. Mersin ve Hatay mutfağıyla özdeşleşen kerebiç, Ramazan ayında sık sık sofralardaki yerini alır. Arap mutfağında önemli bir yere sahip olan bu tatlı, irmik, antep fıstığı ve özel köpük ile hazırlanır. Şunlara da göz atın;