Doğal olan her şeyde olduğu gibi, ev yoğurdunun tadı da bir başkadır. Hazır yoğurtlara göre daha sağlıklı ve daha lezzetli olan ev yapımı yoğurtlar, kimi zaman zor gibi gözükse de, aslında birkaç püf noktasıyla oldukça kolay bir şekilde hazırlanabilir. Daha önce sizlerle Eğitmen Şef İbrahim Arslanoğlu'dan yoğurt mayalama adımlarını paylaşmıştık. Bu kez, yoğurdun sulanmasına, ekşimesine ve kıvamının tutmamasına yol açan hataları gözden geçiriyor, mayalama aşamasında dikkat etmeniz gerekenleri söylüyoruz. İşte, yoğurt mayalarken yapılan hatalar:
Çiğ sütü tencereye aktarıp kaynatmaya başladınız. Sütü kaynatma aşamasında yapılan hataların başında, havalandırmamak geliyor. Süt, havalandırdığınız takdirde üzerinde kaymak tabakası kalınlaşarak daha lezzetli bir yoğurt elde etmenizi sağlar. Havalandırma işlemi, süt ilk kaynadığında yapılır. Kepçe yardımıyla sütü alıp tencereye boşaltma işlemine, havalandırma denilir. Bu işlemi 10 dakika yaptığınız takdirde, yoğurdunuz daha lezzetli olacaktır.
Mayalama işlemi için sütün ne çok ılınması, ne de çok sıcak olması gerekiyor. Sütü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika daha havalandırma işlemi yapın. Ardından sütü tülbentle kapatın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Mutfak termometreniz yoksa, serçe parmağınızı sütün içerisine daldırın ve 10 saniye kadar bekleyin. Parmağınız bu sıcaklığa dayanabiliyorsa, mayalanmaya hazır demektir. Termometreniz varsa, 45 derecenin mayalamak için ideal olduğunu söyleyebiliriz.
Kaynattığınız ve beklenen ısıya gelen sütünüzün bir kısmını alıp mayayla birlikte güzelce karıştırın. Ardından ön mayalama işlemi için 5-10 dakika bekletin. Bu sayede maya, tüm süte eşit oranda dağılır ve sütün mayayı tutup kolaylıkla yoğurda dönüşmesini sağlar.
Havaların çok sıcak veya çok soğuk olduğu durumlarda, yoğurdunuz istediğiniz kıvamda olmayabiliyor. Bu yüzden mayalama işleminde oda sıcaklığı büyük bir önem taşıyor. Mayaladığınız kapları çarşaflara sarıp sarmalayarak sıcak tutabilirsiniz.
Yoğurtları çok büyük kaplarda veya tencerede mayalamak, bazen tutmamasına yol açabiliyor. Bu yüzden yoğurtları mayalamak için tek seferde tüketebileceğiniz kavanoz gibi kapların içerisine aktarın. Bu şekilde yoğurdun daha geç ekşimesini ve sulanmamasını sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;