Yoğurt, Türk kültüründen tüm dünyaya yayılan, Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bakterileri, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, çinko ve B vitaminleri açısından zengin bir besindir. Batı ülkelerinde ana yemek olarak tüketilen çorbalar kültürümüzde öğünlerin başlangıcı olarak tüketilmektedir. Çorbalar birçok farklı bileşenin bir arada pişirilmesiyle hazırlanan, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilen, besin değeri yüksek, kolay sindirilebilen bir yemek çeşididir.
Yoğurt Çorbasının Faydaları Nelerdir?
- Yoğurt içerisinde bulunan konjüge linoleik asit yağsız vücut kütlesinin artmasına ve yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
- Lactobacillus , Bifidobacteriumlactis ve Streptococcus termophilus ishal rahatsızlığına, Lactobacillusbulgaricus ve Streptococcusthermophilus laktoz emilimini tolere etmeye, Bifidobacterium kanser gelişimini önlemeye yardımcı olmaktadır.
- Kalsiyum kemiklerin sağlığı için önemli bir bileşendir.
- Dişler ve kemikler benzer yapıdadır. Yoğurdun içerisinde doğal olarak bulunan kalsiyum ve fosfor diş sağlığımız içinde önemlidir.
- Yoğurdun gıda kaynaklı alerjiler ve intoleransların ortaya çıkışının kontrol edebilmesinde, kan basıncını düşürülmesinde, diyabetin kontrol altına alınmasında etkilidir.
Erişteli yoğurt çorbası tarifine de göz atın.
Yoğurt Çorbasının Besin Değerleri
Bir kase (150g) yoğurt çorbası;
- Karbonhidrat (g): 14.4
- Protein (g): 3.17
- Yağ (g): 4.51
- Sodyum (mg): 231.81
- Potasyum (mg): 70.41
- Kalsiyum (mg): 46.49
Yazar:
Dyt. Erol Işıkveren
Şunlara da göz atın;
- Yoğurt çorbasının yanına ne gider?
- Mercimek çorbası tarifleri
- Domates çorbasının faydaları nelerdir?
- Kelle paça çorbası neye iyi gelir?
- Tavuk suyu çorbasının faydaları nelerdir?